Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Liknande vapen som sköt ner planet finns också i Finland

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 22:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Luftvärnssystemet BUK M1 finns också i Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Liknande vapen som det som sköt ner det malaysiska passagerarplanet finns också i Finland. Helsingfors luftvärnsregemente i Tusby slog upp sina portar för att visa upp luftvärnssystemet BUK M1.

Vapnet är inte lätt att använda: i Finland får soldaterna minst ett års utbildning. På bara 12 sekunder kan luftvärnssystemet BUK M1 skjuta ner ett passagerarplan som befinner sig på tio kilometers höjd.

Med en räckvidd på 22 kilometer upp i luften och 35 kilometer rakt fram, är den målsökande roboten visserligen mycket träffsäker, men inte så lätt att manövrera. Det uppger kapten Timo Tolkki, biträdande chef för luftvärnsregementets ena robotbatteri.

- Roboten är nästan hundra procent träffsäker, men förstås kan det uppstå problem på vägen. Det är ganska svårt att lära sig använda roboten, men när det väl är gjort är prestationsförmågan verkligt bra, säger Tolkki.

God utbildning krävs

Luftvärnssystemet är utrustat med fyra övningsmissiler, ett radarsystem och en tv-kamera på toppen. I nedre delen av vagnen har föraren och besättningen sitt utrymme.

För att använda vapnet behöver besättningen mycket kunskap. I Finland kräver BUK M1-missilen omkring ett års utbildning för värnpliktiga.

- Luftvärnssystemet kräver lång utbildning. Systemet består av många olika delar. Om man talar om krigsteknik och systemets egna delar, så finns det nog mycket att lära sig, säger Tolkki.

Diskussion om artikeln