Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

"Havet håller inte på att dö - men vi måste fortsätta att kämpa"

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 11:32.
Alger i en vik
Bild: Jonathan Widbom

Algblommningen har fullkomligen exploderat i Skärgårdshavet och Johanna Mattila, som är marinbiolog och stationsföreståndare på Husö biologiska station vid Åbo Akademi, pekar på tre direkta orsaker.

- För det första beror det på det långa högtrycket. Det har varit soligt, varmt och lätta vindar, vilket gör att att algerna samlas uppe på ytan och förhållandena är mest gynnsama för blågröna alger.

- För det andra beror det på att vi hade en väldigt mild vinter och de nederbördsmängderna som kom kom ner som regn och spolades så gott som rakt ut med en massa närsalter från landområden till havet. Så det gav en bra grund för sommarens algblomningar.

- Sedan har vi den här allmänna övergödningssituationen. Vi har spolat ner en massa närsalter under en lång tid i Östersjön och nu får vi ta konsekvenserna av det.

#FixaSkärgården

Varifrån kommer utsläppen?

- Jordbruket är den största utsläppskällan. Sedan alla privata hushåll, speciellt om man inte har avloppshanteringen i skick. Även industrin, skogsbruket och luftburna utsläpp från biltrafiken bidrar till det hela.

Jordbruket får ju ofta ta en del kritik kring det här, men är det verkligen så, kommer inte algerna från öppna hav in mot kusterna?

- Även om det öppna havet ligger långt från kusterna så kommer utsläppen ursprungligen från landområden och tyvärr också från jordbruket. Men vi måste givetvis också kunna minska utsläppen i alla östersjöländer.

Tycker du då att kritiken mot jordbruket i Finland har varit befogad i den här frågan?

- Det är både och. Visst måste vi få med alla andra östersjöländer när det gäller att minska utsläppen. Men om vi samtidigt tittar på våra kustvatten är det vi själva och våra utsläpp som orsakar de fenomen som vi nu ser där, alltså övergödningen. Därför borde vi försöka minska utsläppen ännu mer än vad vi hittills har gjort.

Algsituationen har varit bedrövlig på många ställen den senaste tiden, hur ser det ut egentligen, håller havet på att dö eller vad kan man säga?

- Havet håller inte på att dö och om det nästa sommar blåser lite mer och är lite kallare behöver det inte alls se ut på det här sättet. Men jag tycker att det här är en väldigt bra påminnelse för oss allihopa att vi ska nog fortsätta att kämpa för ett renare hav och själva också fundera på hur vi beter oss vid våra sommarstugor.

Hur tycker du algdebatten fungerar just nu?

- Det har nog blivit bättre och nu har man ett bredare perspektiv än tidigare. Men visst förstår jag att det kan kännas väldigt orättvist för en jordbrukare som har gjort allt man kan göra för att minska utsläppen och så kommer någon forskare och säger att allt är jordbrukarnas fel.