Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drick gärna - om du kan bete dig

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 10:15.
Koffens park i Helsingfors
Bildtext Du får dricka i parken, men med måtta
Bild: Yle/Linnea de la Chapelle

Många vet inte vilka regler gäller då det handlar om att dricka alkohol på offentliga platser. Lagen säger att det är förbjudet, men det finns undantag. Att avnjuta en kall öl på en picknickfilt i parken är fullt tillåtet, men då förväntas du kunna bete dig sofistikerat.

Johanna Tikka sitter i parken och njuter av solen, hon är en av dem som inte är säker på reglerna.

- Jag tror att man kan dricka alkohol på offentliga platser men man får inte störa andra människor, men jag vet inte riktigt hur det är, det här borde jag nog veta, säger Tikka.

Tuuli är också i parken och har en alkoholfri picknick med sina vänner. Hon dricker inte själv och säger att hon därför har dålig koll på reglerna.

- Vad jag vet är det inte förbjudet, men minderåriga får förstås inte dricka, säger Tuuli.

Polisen tvungen att ingripa dagligen

Överkommissarie Jaakko Wallenius vid Helsingforspolisen säger att det är beteendet som avgör om det är okej att dricka i parker eller inte.

- Om man dricker alkohol och därför beter sig dåligt så att det stör andra ingriper polisen, men sofistikerat drickande i samband med till exempel en picknick är okej, säger Wallenius.

Han tror att många vet att det är förbjudet att dricka på gatan, vid tåg- och metrostationer och i spårvagnen. Många trotsar ändå reglerna, speciellt nu under sommaren. Han tror att det främst handlar om en attitydfråga.

- Eftersom övervakningen av drickandet inte är så synlig är folk inte rädda för konsekvenser och dricker på gatan trots att de vet att det är förbjudet. Vi ingriper nog dagligen och ber personer avlägsna sig från platser, häller ut alkoholen eller delar ut böter, säger Wallenius.

Wallenius tror ändå inte på ett totalförbud, han tycker det hör till sommaren att avnjuta en öl eller två i parken bara man gör det med måtta och inte stör andra människor.