Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 10:17.
Älgö (Rödjan).

På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

Thorvald Strömberg blev världsberömd över en natt då han som otippad nykomling tog VM-guld i Köpenhamn 1950 på sträckan 10.000m. Då vann 19-åringen över den stora förhandsfavoriten Gert Fredriksson, svensken som inte hade förlorat ett kanotlopp på 8 år. Sensation! - rubricerade Helsingin Sanomat.

Följande stora triumf blev OS i Helsingfors två år senare 1952. Thorvald byggde upp sin kondition genom att varje dag paddla hemifrån Älgö till arbetsplatsen i Ekenäs, 17 km på morgonen och 17 km hem. Söndagen den 27 juli hölls paddlingstävlingarna i strålande väder vid Edesviken i H:fors. Dagen började med att Kurt Wires och Yrjö Hietanen paddlade sig till guld i dubbelkajak på 10.000m.

Sedan var det dags för singelloppet på 10.000m. P-H. Nyman skrev i tidningen Västra Nyland:

”Lugnt men kraftigt paddlade de två kanotkungarna sida vid sida och publiken satt andlös: Skulle Thorvald klara Gert liksom vid mötet vid VM i Bagsvaerd i Danmark? ... Med ett fruktansvärt hårt ryck slet sig Thorvald fri från svensken och ökade hela tiden på takten. Fredriksson var slut. Han kunde inte besvara det strömbergska rycket. Han var tvungen att ge sig. Som den suveräne segraren kom Thorvald mot målet ohotad; kraftigt, stilrent med mycket av extra krafter inombords.”

Den då 21-åriga Strömberg tog OS-guld på 10.000m med tiden 47.22,8.