Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"En dödsstöt mot Strömfors"

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2015 10:28.
Man vid fabriksport
Bildtext Frej Renvall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är nu klart att Strömfors Electrics fabrik i Strömfors kommer att stängas. Nedskärningarna kommer att ske gradvis, och senast sommaren 2015 är det meningen att fabriken ska stängas för gott.

Strömfors Electric flyttar sin produktion utomlands eftersom det blir billigare för bolaget. Det är fråga om drygt 200 anställda som får söka nya jobb då fabriken stängs. Frej Renvall jobbar som montör vid fabriken och konstaterar att framtiden ser dyster ut för byn Strömfors.

- Nog är det ju en dödsstöt mot Strömfors, säger han.

Renvall vill ändå rikta blicken framåt och konstaterar att han nog har idéer och visioner angående framtiden, men han vill inte kommentera dem ännu i det här skedet. Det han kan säga är att han nog kommer att byta bransch, eftersom han inte ser så många arbetsmöjligheter inom sitt nuvarande yrke.

De anställda kommer att erbjudas jobb vid de nya fabrikerna i Danmark och Polen, men Renvall tippar på att det inte är många som är beredda att flytta utomlands.

- Själv är jag bosatt här med min familj; inte kommer jag att flytta någonstans, säger Frej Renvall.

mia heijnsbroek-wirén
Bildtext Mia Heijnsbruek-Wirén anser att konkurrenskraft länge varit ett problem i Finland
Bild: Yle/Berislav Jurisic

SFP-politikern Mia Heijnsbruek-Wirén är ordförande i stadsstyrelsens närings- och utvecklingssektion säger att Lovisa stad jobbar hårt och samarbetar med företag för att hitta nya arbetsplatser åt de anställda. Bland annat har Lovisa ansökt om strukturomvandlingsstöd som Wirén hoppas att ska sporra folk att starta nya företag. Hur stora summor det i praktiken är fråga om vet hon inte.

Det är inte ovanligt att stora företag flyttar sin produktion dit det är billigast. Under den senaste veckan har det kommit dystra besked från bland annat Microsoft. Mia Heijnsbruek-Wirén säger att Finland måste bli konkurrenskraftigare.

- Vi kanske borde nöja oss med lite mindre för att jobben ska hållas kvar här, konstaterar hon