Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ella Sanoo spelar in i Stockholm

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 13:41.
Ella Koskela ger ut sitt första album till hösten.
Bildtext Ella Koskela ger ut sitt första album till hösten.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

16-åriga Ella Koskela från Vasa håller som bäst på att spela in sin första skiva i Stockholm. Det var i samma stad hon upptäcktes när hon och hennes syster agerade gatumusikanter.

Det var för ett par somrar sedan när fotografen Jessika Jarl gick förbi Ella och hennes syster Vera på gatan i Stockholm. Jarl gav Ella ett visitkort och resten är så att säga historia.

Musikern Ella Koskela spelar in debutskiva i Stockholm - Spela upp på Arenan

I november i år släpper hon en EP med såväl egna låtar som låtar som skrivits av låtskrivare från Sverige. Låtarna går på engelska.

När familjen har semester och åker runt i Finland brukar Ella och Vera ställa sig på gator och torg och spela. Ella med gitarr, munspel och bastrumme och Vera på bas.

Träffade "Flea" utan att veta om det

I Helsingfors inträffade en ganska otippad grej.

- Plötsligt kom det en man med grönt hår och randiga byxor gående förbi. Sedan backade han tillbaka och gav oss pengar, säger Ella.

Nästa dag såg hon på nyheterna att Red Hot Chili Peppers var i Helsingfors. Då gick det upp för henne att mannen med grönt hår som gav dem pengar var bandets bassist Michael Balzary, mer känd som "Flea".

Ella Koskela beskriver sin musikstil som poppig och hon bjuder på både långsamma och snabba låtar. Musiken har hon fått med sig hemifrån där det alltid har spelats med olika instrument.

Artistnamnet kom från Sverige

Sitt artistnamn, Elli Sanoo, kom man på i Stockholm. Nu är bara frågan hur det ska uttalas. Med finskt eller svenskt uttal?

- Alla säger lite olika. Själv använder jag finskt uttal.

Elli säger att hon kommer att satsa både på skolan och musiken.

- Utbildning är jätteviktigt. Det tycker de också i Sverige för de vet att musikbranschen är tuff.

Här närmast väntar musiklinjen på Vasa övningsskola.