Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De dödade biståndsarbetarna var erfarna

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 21:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Två finländare dödade i Afghanistan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De finländska biståndsarbetarna som dödades i Herat i Afghanistan i dag hade en lång erfarenhet av landet. Enligt Finlands evangelisk-lutherska folkmission hade de båda kvinnorna verkat i Afghanistan sedan 1990-talets slut.

Två finländska biståndsarbetare sköts i staden Herat i västra Afghanistan i dag. Två beväpnade män hade närmat sig biståndsarbetarnas taxi och öppnat eld mot dem.

- Kvinnorna var i staden för att handla, när okända män på en motorcykel öppnade eld och sköt dem inne i taxin, säger läkaren Mohammad Rafiq Sherzai som arbetar på sjukhuset i Herat.

Afghanistan
Bild: Yle

Raouf Ahmadi, som är talesman för polisen i Herat, uppger att taxichauffören är gripen för förhör.

Behärskade språk och kultur

De två finländarna jobbade för den internationella kristna biståndsorganisationen International Assistance Mission. Den ena av dem var chef för det lokala kontoret, säger läkaren Mohammad Rafiq Sherzai till Reuters.

IAM har varit verksamt i Afghanistan sedan 1960-talet, och arbetar bland annat med att ge mentalvård i krisområden. Organisationen har tidigare utsatts för attacker av talibangerillan.

Båda biståndsarbetarna hade en lång erfarenhet av landet. Enligt Finlands evangelisk-lutherska folkmission hade de båda kvinnorna verkat i Afghanistan sedan 1990-talets slut.

De behärskade det lokala språket dari och kände till regionens kultur. Den ena av dem sysslade bland annat med att utbilda mentalvårdare, den andra med förbättring av de lokala kvinnornas ställning.

Afghanistan har huvudansvaret för utredningen

President Sauli Niinistö och statsminister Alexander Stubb har båda fördömt dådet, och krävt en grundlig utredning. De framför också sitt deltagande till offrens familjer.

Enligt finska Utrikesministeriet är det Centralkriminalpolisen som har ansvaret för att utreda fallet i Finland, men myndigheterna i Afghanistan har huvudansvaret för utredningen.

41 finländare har anmält sig till Finlands ambassad i Afghanistan. Fem av dem är biståndsarbetare och 36 har EUPOL-uppdrag. Utöver dem deltar ungefär hundra finländska soldater i ISAF-operationen i Afghanistan till slutet av året. De befinner sig huvudsakligen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Läs också:
"Vi är bestörta och chockade"

Diskussion om artikeln