Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Halvtimmes bilresa till närmaste bankomat

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 15:10.
Båtar i Björköby hamn. En karta med närmaste bankautomat i hörnet av bilden.
Bild: YLE/Agneta Glad, Montage: Yle

Det gäller att ladda upp med kontanter innan man beger sig ut i världsnaturarvet i Kvarken. Det vet de som bor och arbetar i skärgården, men det kommer lätt som en chock för en gästande turist. I artikeln kan du se en karta över hur bankautomaterna är placerade runtom i landet.

Det gäller att ladda upp med kontanter innan man beger sig ut i världsnaturarvet i Kvarken. Det vet de som bor och arbetar i skärgården, men det kommer lätt som en chock för en gästande turist. Sonja Björkman driver Björkö Camping i Korsholm och hon stöter på det här problemet ständigt och jämt.

Svårt att få kontanter i skärgården

2:38

Björkman har länge förargats över bristen på bankautomater i skärgården. Det krånglar till tillvaron för både de fast bosatta invånarna och för alla besökare sommartid.

- När turisterna frågar efter bankautomat får jag säga som det är, att den finns i Vasa eller Smedsby, suckar Sonja.

Från Sonjas stugby blir det trettiofem kilometer ungefär. Den närmaste ligger i korsningen Brändövägen-Alskatvägen och dit är det trettio kilometer.

- Vissa kunder blir arga.

I Replot finns en butik och en bensinstation som ger kontanter när man handlar, men de är ju inte öppna dygnet runt.
Situationen blir inte bättre av att det finns många små hantverks- och andra företag i skärgården som inte har råd att hålla sig med kortmaskiner på grund av de höga omkostnaderna.

- Vi har upprepade gånger försökt tala med banken om det här problemet vi företagare har, säger Sonja. Men de säger att det inte lönar sig då vi bara är ett par tusen invånare här i Björkö och Replot.

Tidigare fanns det två banker, en i Björköby och en i Replot by. Det är flera år sen banken i Björköby stängdes. I juni i år försvann banken från Replot. Det här betyder att det blir en nittiokilometers historia när företagarna ska föra in sina kassor.

- Livet här har sina sidor, konstaterar Sonja. Någon automat har vi aldrig haft och vi önskar så att vi fick en. För det är enormt med turister här.

På Automatia säger servicedirektör Harri Pennanen att man i första hand strävar till att placera automater där de används och det är sällan en automat är i tillräcklig användning ute i skärgården.

- Man kalkylerar med en användingsgrad på 8000 transaktioner per månad för att det ska bli lönsamt, säger Harri Pennanen.

Rättelse 25.7.2014: Två österbottniska bankomater var felplacerade i Automatias basmaterial. De har flyttats till rätt plats på kartan.