Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ekorren behöver inget extra vatten

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 22:23.
en ekorre ligger på en starholk
Bild: Yle/Peter Slotte

Ekorren klarar sig med den vätska den får i sig via maten och daggen, slog Naturväktarna fast i torsdagens sändning.

Trots hettan och trots pälsen behöver man alltså inte sätta ut en balja med vatten för ekorren, sade Naturväktarnas experter Anders Albrecht och Jörgen Palmgren i sändningen som leddes av Björn Federley.

Det var Peter Slotte i Esbo som hade skickat in den fina bilden av ekorren till Naturväktarna. Så här formulerade han sin fråga:

”I trettiogradershettan i går låg en ekorre och dåsade på taket av sitt hem, en före detta starholk. Inte att undra på, för det blir säkert lite för varmt att gå pälsklädd mitt i värmeböljan. Ekorren låg på sitt tak en stund, kröp sedan in i holken – men återkom några minuter senare och lade sig till ro igen, den här gången i en bekvämare ställning. Det här upprepades flera gånger.

Det sägs att man bör dricka mycket och ofta när det är så här hett. Men hur fyller ekorrarna egentligen sitt behov av vatten? Inom den nu aktuella ekorrens revir finns – vad jag vet – inget öppet vatten närmare än på ett par hundra meters avstånd, och då mitt ute på en åker. Borde jag ställa ut en balja?”

Svampar som stinker

stinksvampar i gräset
Bildtext Stinksvampar
Bild: Yle

Olika stinksvampar diskuterades och analyserades också i torsdagens sändning av Naturväktarna. De två bilderna föreställer vanlig stinksvamp och hade skickats in av Matz från Houtskär. Han ställde följande fråga:

”Nu när semestern börjat har vi problem med den illaluktande stinksvampen (Phallus impudicus). Hur kan man få bort den från sina knutar? Lukten är mycket otrevlig. Vad vi vet så har den förekommit på vårt område i över 50 år. Vi har försökt med kalk men det tycks inte hjälpa. Vad göra?”

Naturväktarna avråder från att använda kalk. Däremot kan man transportera bort stinksvampen i folie. Stinksvampen luktar i torrt väder i några dagar. Är det fuktigt kan lukten finnas kvar i någon vecka. Meningen är att lukten ska locka till sig flugor. Stinksvampen finns i rika lundar.

Blågröna alger

Inskickad bild på något som ser ut som blågröna alger
Bildtext Blågröna alger
Bild: Yle

Är detta blågröna alger? Den frågan ställde Arne i Nagu gällande bilden av den gröna soppan. ”Vi har sommarställe i västra Nagu, ungefär 5 sjömil från Korpoström. Nu när vinden vänt har vi fått in massor av alger i vår vik. Tyvärr verkar de komma tidigare och rikligare för varje år som går.”

Ja, det är fråga om blågröna alger, var Naturväktarnas svar. Algerna är värst där det är djupt vatten, där vattenvolymen är som störst. Det finns många olika arter av alger som ser väldigt olika ut. Sörjan som flyter i land är ofta mycket giftig, och man ska absolut inte låta barn eller djur slicka i sig den.

Sändning igen om en vecka

Naturväktarna återkommer om en vecka, på torsdag. Du kan mejla in din fråga till våra experter redan nu, e-postadressen är vega.natur@yle.fi. Sändningen börjar i Radio Vega klockan 19.30.

Telefonslussen öppnar klockan 18 på torsdag. Har du något du undrar över så kan du då ringa in till Naturväktarna på numret 0600 11 12 13.

Vi kommer återigen att ha en bildblogg, som startar strax före sändningen, adressen är Svenska.yle.fi/naturvaktarna. På bildbloggen lägger vi in bilder som Naturväktarna kommenterar under sändningen och redogör kort för experternas svar.

Här kan du läsa och titta på alla bilder från bildbloggen den 24.7.2014.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan