Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi är bestörta och chockade"

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 15:39.
En av de två finländare som dödades i Afghanistan.
Bildtext Ett av offren hämtas till det lokala sjukhuset.
Bild: EPA/JALIL REZAYEE

- Jag kan inte bekräfta beskedet om att två finländska biståndsarbetarna har dött, för jag fick beskedet nyss via bland annat Yle nyheter. Men vi har en psykiatrisk sjuksköterska och en socionom i Herat, så det är närmast dem jag tänker på, säger den äldre biståndsarbetaren vi talar med.

Mannen är djupt chockad och bestört över beskedet. Enligt finska Utrikesministeriet är det två finska biståndsarbetare som har dödats i Herat.

Här är Utrikesministeriets meddelande på twitter:

Mannen vill förbli anonym men uppger att han har lång erfarenhet av att arbeta i Afghanistan och fortfarande i pensionsåldern besöker landet flera gånger om året.

Staden Herat betecknar han som relativt säker, och betonar att organisationen International Assistance Mission har arbetat i Afghanistan i tiotals år.

- Var finländarna på fel plats vid fel tidpunkt är frågan vi ställer oss, säger han.

"Man får tänka över sin egen död"

- Man får nog tänka igenom sin egen död när man åker till Afghanistan, det får vi alla göra när vi åker dit, vi skriver våra testamenten, säger biståndsarbetaren vidare.

I Herat upprätthåller organisationen IAM, med stöd av Utrikesministeriet, ett mentalvårdsprojekt, en klinik som utbildar läkare och sjuksköterskor och ger undervisning i byarna om mentalsjukdomar. I byarna används främst afghansk personal medan de finländska biståndsarbetarna arbetat vid kliniken.

- Just nu är mentalvårdsprojektet det mest framgångsrika och det enda som fungerar riktigt bra i Afghanistan, konstaterar biståndsarbetaren.

Förhindra flickor att begå självmord

Mannen berättar att mentalvårdsprojektet startades för att det var många unga afghanska flickor som begick självmord för de tvingades gifta sig med gamla män. Visst finns det mentalsjukdomar i bilden också men arbetet vid kliniken har inte direkt varit kopplat till den konflikt som pågår i landet.

- Om dödsfallen stämmer innebär de ett hårt slag mot mentalvårdsprojektet eftersom de här två biståndsarbetarna har varit är de enda som jobbar i Herat och gjort så i många år. Risken är att vi inte kan ha några utländska arbetare där, säger biståndsarbetaren dämpat per telefon, på semester i Sverige för tillfället.

Läs mera:

Två finländska biståndsarbetare dödade i Afghanistan

Visa på karta

Diskussion om artikeln