Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En sorg för hela Holland

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 18:15.
Sorgestund i Nederländerna.
Bild: EPA/Evert Elzinga

Nederländerna drabbas av landssorg för tillfället. 193 holländare omkom i den malaysiska flygplanskraschen. Myteriet ringde en av de berörda.

Myteriet: Torsdagspodden 240714

Programmet är inte längre tillgängligt

Det var en helt vanlig torsdagseftermiddag då Vincent Van Der Valk fick höra nyheten om det störtade flygplanet. Han var ute och cyklade med sin bror som fick ett väldigt oroligt och upprört samtal från sin vän. Första instinkten och reaktionen var att försöka ta reda på om någon de kände varit ombord på planet.

Vincent Van Der Valk.
Bildtext Vincent Van Der Valk
Bild: Privat

Malaysia Airlines MH17

Passagerarplanet var på väg med 298 personer från Amsterdam till Kuala Lumpur torsdagen den 17 juli.

Planet sköts ner i östra Ukraina.

Senaste uppgifterna från amerikanska underrättelsekällor uppger att rebeller sköt ner flygplanet, men att det var frågan om ett misstag.

Alla passagerare omkom.

193 av passagerarna var holländare, 43 malaysier, 27 australiensare, 12 indoneser, 10 britter, fyra tyskar, fyra belgare, tre filippinare, en kanadensare och en från Nya Zeeland.

Rebelledare påstår att de hittat 282 kroppar och kroppsdelar från 16 offer, medan nederländska myndigheterna uppger att 98 kroppar fortsättningsvis saknas.

Hittills har 200 kroppar transporterats med tåg från olycksplatsen i väntan på att vidare flygas till Holland.

Alla offer flygs till Holland för att identifieras under de närmaste dagarna, men det kan ta flera månader att fastställa deras identitet.

- Vi misstänkte först att en kompis som var på väg till Malaysia varit på just det planet, men det visade sig att det inte var så. Men det var från den stunden som vi sedan visste om flygkraschen och eftermiddagen skulle bara bli mer och mer fruktansvärd. Det var först senare på kvällen som jag fick veta att en annan av mina vänner hade varit ombord på planet. Då samlades vi med våra vänner. Stämningen var absurd, det var som att uppleva en berg- och dalbana rent känslomässigt. Speciellt stor var misstron för det som hade hänt. Ingen kunde någonsin ha tänkt sig att en raket skulle ha träffat ett passagerarplan.

Enligt Vincent präglas vardagen tydligt av olyckan överallt i landet ännu en vecka efter händelsen.

- Vi går omkring med en äcklig smak i munnen. Det finns en viss harmoni, men också en väldigt utpräglad känsla av förtvivlan.

Första landssorgen på ett halvt sekel

Enligt Vincent gör hela nationen nu sorgearbete. Han ser till att hälsa på sin bästa kompis, som förlorat sin mycket goda vän i flygkraschen. Det erbjuds mycket stöd i landet. Det finns så kallade open space-tillfällen där folk kan delta i gruppdiskussioner, berätta om sina tankar och få information. Igår på onsdagen ordnades även först nationella landssorgen på 52 år.

- Det hela började med att alla byggnader hade hissat sina flaggor i halvstång. Ceremonin kulminerade under eftermiddagen då de första dödsoffren transporterades hem från Ukraina. Både kungen och drottningen samt premiärministern och flera politiker var på plats. Innan liken hämtades ut ur planet så hölls en tyst minut.

- På kvällen ordnades det även tysta promenader runt om i landet. I Amsterdam deltog omkring hela 6000 personer i en promenad i absolut tystnad genom staden. Hela ceremonin avslutades med att vita ballonger släpptes till skyarna.

Offren från mh17 förs hem till Nederländerna.
Bild: EPA/Dan Himbrechts

Hopp om nyanserad diskussion

Vincent berättar att utöver respekt för offrens anhöriga och sorgearbetet så önskar han med sina vänner att diskussionen kring flygkraschen inte ska spåra ur.

- De flesta nederländarna vill verkligen att man håller sig nyanserad i de politiska diskussionerna. Allt förtryck eller alla extrema ståndpunkter i det här fördöms. Allt som sägs för att legitimera aggression och våld ger en väldigt dålig smak för människorna.

Läs också:

>>Första offren från MH17 anlände hem
>>USA: Nedskjutningen sannolikt ett misstag

Mer om ämnet på Yle Arenan