Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Dålig service skrämmer bort båtfolket

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 14:41.
Anna-Pia Svarvar och Sara Jansson
Bildtext Anna-Pia Svarvar och Sara Johansson
Bild: YLE/ Ida-Maria Björkqvist

Bristen på service i skärgården gör att båtfolket flyr till Sverige. Det säger några båtägare som har tröttnat på att det finns så få gästhamnar och ännu mindre service i delar av den österbottniska skärgården.

Båtarna styr mot Sverige där man får service

3:06

Korsholm och Vörå pekas ut som extra besvärliga områden för båtfolket. Det är ont om gästhamnar och att få tillgång till el, vatten eller ens en toalett är svårt.

- Dasset var igenbommat med bräder. Och så ett ställe där vi trodde vi skulle få bränsle och tömma septitanken. Pumparna fanns kvar men ingendera fungerade, säger båtägaren Sara Jansson från Pedersöre.

Anna-Pia Svarvar från Larsmo har liknande erfarenheter. Ingendera kräver att det ska finnas restauranger och bensinmackar överallt.

- Men redan att det skulle finnas möjlighet att ta i land och tillräckligt med djup. Tillgång till vatten, toalett och att få tömma septitanken, säger Svarvar.

Sverige mycket bättre?

- Våra erfarenheter är att servicenivån i Finland är något helt annat i Sverige. I Sverige var allt välorganiserat och bra skött. Det är totala motsatsen på många platser här i Finland, säger Jansson.

Hur då väl organiserat?
- Det finns el och vatten på nästan alla ställen, det finns dusch och toaletter och på många ställen finns tvättmaskin och kök.

Kommunen prioriterar annat

Situationen är besvärlig, det håller Korsholms styelseordförande Michael Luther (SFP) med om. Frågan är bara vem som ska betala för servicen.

- Om vi ska ha duschar, toaletter och vatten så måste det finnas någon som också ansvarar för att det sköts. Vi har en kort säsong och jag förstår att företagarna inte är så intresserade av det här, säger Luther.

Endel förbättringar är på gång i Korsholm. Båtfolket har gjort en utvecklingsplan som kommunstyrelsen godkände i höstas, och på sikt ska det bli bättre och fler hamnar.

- Kommunen kan hjälpa med infrastrukturen, att dra vatten och avlopp om det behövs. Men i dagens ekonomiska läge hör inte det här till de saker som kommer högst på kommunens prioriteringslista.