Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodiga demonstrationer på Västbanken

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 14:54.
palestinsk man bland bråte i gaza
Bildtext Man inspekterar förödelsen efter bombattacker mot en stadsdel i Gaza.
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

Det förekommit våldsamma demonstrationer mot Gazaoffensiven på de palestinska områdena i natt.

Åtminstone två demonstranter sköts ihjäl av israelisk polis och kring 200 skadades när över tiotusen palestinier demonstrerade vid gränsstationen Qalandia mellan Ramallah och Jerusalem.

Det var den största demonstrationen sedan den andra intifadan, eller palestinska folkresningen, som började år 2000.

Polisen använde tårgas och vattenkanoner, men också skarp ammunition mot demonstranterna som hade marscherat från Ramallah med östra Jerusalem som mål. Demonstranterna kastade sten och molotov cocktails, brände däck och kastade fyrverkierier mot soldater.

De sade att de ville komma till al-Aqsamoskén för att fira Laylat al-Qadr, ödets natt i fastemånaden Ramadan, då muslimer ber hela natten igenom.

Det förekom också protester i Jerusalem efter att polisen förbjöd män under 50 år att besöka al-Aqsa. Kring 20 personer greps efter att ha kastat sten mot polisen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beklagade de palestinska dödsoffren, men sade att ansvaret ligger på Hamas.

På fredagen väntas nya demonstrationer. De palestinska ledarna har uppmanat palestinierna till en dag av ilska på fredagen, som är en av de viktigaste dagarna i Ramadan.

Över 800 döda

Samtidigt har den totala dödssiffran på Gazaremsan sedan konflikten eskalerade stigit över 800.

Torsdagen var en av de blodigaste dagarna då nästan 100 människor dödades i Israels bombningar. Åtminstone 15 dödades när en pansarvagns artilleri träffade en FN-skola. Av alla dödsoffer på Gazaremsan befaras 80 procent vara civila.

Tre civila har dödats på den israeliska sidan till följd av Hamas raketattacker, en thailändare och två israeler, medan 32 israeliska soldater dödats i offensiven.

Det var den 8 juli som Israel inledde sin offensiv mot Gaza för att få ett slut på raketattackerna mot Israel. Som ett resultat har det totala antalet raketattacker ökat. Israels armé uppger att 450 raketer avfyrades mot Israel före offensiven inleddes, och efter att den inletts har över 1000 raketer avfyrats från Gaza.

Under de senaste dagarna har ändå antalet minskat, och enligt en källa citerad i The Guardian har raketattackerna minskat med 30 procent sedan markoffensiven inleddes.