Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Branden på Stora Robertsgatan totalförstörde sex bostäder

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 09:24.
Brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors 24.7.2014.
Bildtext Polisen spärrade av delar av Stora Robertsgatan, Fredriksgatan och Albertsgatan under operationen.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

Sex bostäder totalförstördes och tio drabbades av rök- och vattenskador i branden på Stora Robertsgatan. Ingen skadades men flera evakuerads under gårdagen.

Igår började ett innertak brinna på hus nummer 33 på Stora Robertsgatan i stadsdelen Rödbergen i Helsingfors. Enligt jourhavande brandmästare Jani Pitkänen orsakade branden skador i två trapphus med sammanlagt 22 lägenheter. Enligt Helsingfors stads räddningsverk började vinden brinna på grund av takreparationer och tätningsarbete med bitumen kan vara orsaken.

Branden spred sig inte till lägre våningar men en del bostäder i de lägre våningarna drabbades av vattenskador på grund av släckningsarbetet.

Social- och hälsovårdsverket har ordnat tillfällig inkvartering för personer vars lägenheter förstördes. Även stadens social- och krisjour har erbjudit sina tjänster.

Släckningsarbetet pågick i närmare nio timmar

Branden uppstod tio tiden på morgonen och släckningsarbetet pågick ända fram till kvällen, då folk fick återvända till sina hem. Släckningsarbetet gick långsamt eftersom det var svårt att komma åt branden på grund av takets konstruktion berättar Pitkänen.

- Det uppstod en hög värme under takplåtarna och med vår lyftkran räcktes vi inte upp till takkonstruktionerna på innergården. Det var svårt att ta isär taket och släcka branden, säger Pitkänen.

Den varma dagen bidrog till ännu mer utmaning för brandmännen som jobbade i skift. Under dagen deltog tjugotals enheter i släckningsarbetet.

Läs också: Brand på Stora Robertsgatan släcktes i över åtta timmar