Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Northland säger upp samtliga anställda i Finland

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 11:22.
Elva anställda får gå från gruvbolaget i Kolari.
Bildtext Northland Mines moderbolag har en gruva i Kaunisvaara i norra Sverige.
Bild: Yle

Gruvbolaget Northland Mines lägger ned verksamheten och säger upp samtliga av sina arbetstagare i Kolari kommun i Lappland. Det här innebär slutet på jobb för bolagets elva anställda.

Northlands svenska moderbolag befinner sig i företagssanering och finansierar inte längre gruvprojektet i Finland. För att täcka kostnaderna har bolaget varit tvunget att sälja av sin egendom. Nu måst även arbetstagarna gå.

Arbetet upphör efter uppsägningstidens utgång, vilket innebär att de flesta arbetstagarna lämnar sitt arbete på hösten. Den enda som blir kvar är verkställande direktör Jari Väisänen, vars uppdrag är att hitta en köpare till malmförekomsten i Kolari, som innehåller järn, koppar och guld. Enligt Väisänen har förhandlingarna pågått under en lång tid.

Miljökonsekvensbedömningen för gruvprojektet är redan klar och bolaget har i maj ansökt om en Naturabedömning för projektet från Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i Lappland. Efter att Naturabedömningen har gjorts är det dags att ansöka om miljötillstånd.

Av bolagets arbetstagare arbetar en i Rovaniemi och de återstående tio i Kolari. Förutsatt att någon annan tar över gruvprojektet, tror Väisänen att det nya bolaget kommer att vara i behov av att anställa åtminstone en del av de arbetstagare som nu sägs upp.