Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetslösheten blir allt längre

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 15:56.
En bild tagen av glasdörren till en TE-byrå.
Bildtext Omkring 258 000 finländare går just nu arbetslösa.

Långtidsarbetslösheten har skjutit i höjden framför allt i Nyland. Värst är det i huvudstadsregionen där antalet långtidsarbetslösa har fördubblats sedan förra sommaren. Det blir allt svårare att snabbt hitta ett jobb.

Solveig Eriksson i Karis har nu varit arbetslös ett drygt år och därmed passerat gränsen för det som klassas som långtidsarbetslös. Hon är konstvetare men jobbade tidigare som språklärare. Under året som gått har hon sysselsatt sig med att skriva en konstbok och samtidigt sökt ett tiotal jobb.

Kvinna i intervjusituation
Bildtext Solveig Eriksson har sökt lärar- och museijobb utan resultat.

- Något fast jobb vågar man inte ens fantisera om, för jag börjar bli ganska gammal för arbetslivet. Jag är över 40 år. Det är ju de här unga och utbildade som oftast tar jobben, säger Eriksson.

Konkurrensen om jobben ökar

De långtidsarbetslösa i Nyland har på bara ett år blivit en femtedel fler. Ungefär 23 000 nylänningar gå utan arbete. Värst är det i huvudstadsregionen där antalet har fördubblats. Många flyttar in från andra orter för att söka arbete i Helsingforstrakten, men de lediga jobben blir inte fler och det blir allt svårare att klara konkurrensen.

Omkring 300 000 finländare är arbetslösa eller permitterade. Andelen arbetslösa i juni i år var 9,2 procent, medan den i juni i fjol var 7,8 procent.

- Jag vet att det är många, jag känner inte mig ensam på det sättet men dem jag jämför mig med är ju sådana som har jobb. Därför känner man sig sämre, säger Eriksson.

En sak som ytterligare försvårar läget för de arbetssökande är att också många som har ett jobb av rädsla för uppsägning nu väljer att söka ett nytt arbete, och i kampen om jobben vinner i regel den som redan har en anställning.

Man i intervjusituation
Bildtext Matias Fredriksson hjälper arbetslösa vid Nylands arbets- och näringsbyrå.

Det bekymrar Matias Fredriksson, som är sakkunnig i arbetsförmedling vid Nylands arbets- och näringsbyrå.

- Gärna skulle jag se att arbetsgivarna i första hand valde de arbetslösa arbetssökandena så att de hålls med i arbetslivet, i stället för att välja någon som redan har ett arbete, säger Fredriksson.

Djungeltrumman bästa kanalen

Också den som varit arbetslös en längre tid har goda möjligheter att hitta arbete, om den bara orkar fortsätta leta. Fredrikssons råd är att att på eget initiativ kontakta företag.

- De flesta arbetsplatser kommer inte via någon annons, utan hela 70 procent går via djungeltrumman eller andra kanaler, säger Fredriksson.

Han uppmanar arbetssökande att flitigare använda sig av sociala medier. I många länder har Youtube blivit ett viktigt verktyg för den som söker jobb.

- Om man till exempel är kock så kan man spela in och publicera en video där man lagar mat, säger Fredriksson.

Solveig Eriksson har diskuterat sysselsättningsarbete med personalen på arbetskraftsbyrån, men hon vill hellre tro på en anställning med lön.

- Jag tror nog att vad som helst kan hända. Man ska inte stänga in sig utan röra sig där människor finns. Har man tur så kan det plötsligt öppna sig dörrar, säger Eriksson.