Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Undrens tid kommer till Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 15:06.
david herzog, amerikansk evangelist
Bildtext David Herzog

Under veckoslutet kan intresserade besöka evenemanget Ihmeiden aika, där bland annat den kontroversiella evangelisten David Herzog predikar. Det är första gången på över 20 år som ett stort, kristet evenemang ordnas på Olympiastadion.

- Senast var år 1987, då Billy Graham besökte Helsingfors. Nu är det den nya generationens tur, berättar Mika Jantunen, vd för organisationen Good News for Everyone, som ordnar evenemanget.

Under veckoslutet talar flera personer, däribland Jantunen själv, men det stora dragplåstret är amerikanska David Herzog. Det är fjärde gången som Herzog besöker Finland, men tidigare har tillställningarna varit mindre. Nu hoppas arrangörerna på att 15-25 000 människor per dag ska hitta till evenemanget på Olympiastadion.

- Vi har inte riktigt något att jämföra med, eftersom vi inte ordnat mycket stora tillställningar, men vi hoppas att människor ska hitta hit, säger Jantunen.

Det finns en efterfrågan på den här typen av tillställningar i Finland, tror Jantunen. Finland har en stark kristen grund och de större tillställningar som ordnas lockar årligen tiotusentals människor, säger han.

- Vi vill stöda den lokala församlingsverksamheten med vårt evenemang, säger Jantunen.

Kontroversiell

David Herzog har under sina år som predikant delat åsikter. En del människor som närvarat vid hans predikan vittnar om hur hår har börjat växa ut, om hur guldtänder uppenbarat sig, tumörer försvunnit – Herzog ska till och med ha väckt en död till liv. Andra hävdar att änglafjädrar och gulddamm skulle ha uppstått under hans predikningar.

- Herzog representerar klassisk kristen tro, samma bibel och samma grund har han som de allra flesta andra kristna i världen. Sedan finns det skillnader i hur olika samfund framhäver och kryddar olika saker inom tron. För David är karisma, en positiv inställning och undren kärnan, säger Jantunen.

Den kritik och kontrovers som omringar Herzog avfärdar Jantunen som mediers sensationssökande.

- Journalister vill ha rafflande rubriker för att locka besökare och sälja tidningar, och det förstår jag. I evangeliernas texter kan man läsa om Jesus underverk, och dem talar David öppet om. Ibland fäller han någon kommentar som är lätt att ta fasta på, och som sedan blir rubriker i medierna, säger Jantunen

Evenemanget Ihmeiden aika går av stapeln 26-27.7 på Olympiastadion, med ett fortsättningsevenemang på Idrottshuset 29-31.7. Inträdet är gratis.