Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gaza: Dödssiffran nu över 800

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 18:43.
Rök stiger efter israelisk kommandoräd i Gaza den 12 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israeliskt artilleri och bombflyg har fortsatt räderna med oförminskad styrka över hela natten och tidigt i morse. Samtidigt ska den israeliska regeringens säkerhetsutskott träffas för att besluta om utvidgade strider eller överväga en tillfällig vapenvila.

Flygräderna riktades i morse mot 30 byggnader i Gazaremsan där bland andra en islamistisk jihadkrigare dödades och två av hans söner, rapporterar AP från Jerusalem.

Gårdagen var en av de blodigaste dagarna i Gaza där 115 palestinier dödades. Åtmistone 15 människor dödades i ett provisoriskt skyddshem i en skolbyggnad i FN:s regi. Inga vapen eller väpnade palestinier uppges ha funnits på plats i området. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallar räden mot skolbyggnaden "totalt oaccaptabel".

Dödssiffran för Gaza är nu uppe i 819 där tre fjärdedelar är civila medan över 5.000 har sårats sedan Israel inledde militäroffensiven den 8 juli. Av de israeliska soldaterna har 33 dödats medan två civila israeler och en thailändare har dött i Israel.

Också på Västbanken har idag fem palestinier skjutits till döds av israelisk polis och beväpnade bosättare.

Hamas uppgav på fredagen att de avfyrat tre raketer mot Tel Avivs flygplats. Från israelisk sida har man bekräftat att raketer har avfyrats, men man ger inte uppgifter om skador eller hur nära flygfältet raketerna föll.

I tisdags uppmanade myndigheterna i EU-länder och USA att upphöra med flygtrafik till Tel Aviv då en palestinsk raket landade nära en landningsbana. I går återupptog de flesta länderna åter trafiken.

Hamas såg flygförbudet som en seger.

Blockaden av Gaza en nyckelfråga

Den israeliska regeringens säkerhetsutskott ska på fredagen behandla de internationella förslagen om eldupphör.

Det finns flera förslag på en humanitär vapenvila för Gaza i sju eller fem dagar. Avsikten är att Israel och Hamas skulle förhandla om nya gränsvillkor för Gaza som Israel och Egypten har blockerat sedan 2007. Därfter ska man börja förhandla om de egentliga nyckelfrågorna i Gaza-krisen.

USA:s utrikesminister John Kerry har i Kairo diskuterat med den nya egyptiska ledningen om en veckolång humanitär vapenvila för Gaza.

Hamas kräver internationella garantier för att Egypten och Israel öppnar gränsövergångarna till Gaza och ett slut på den sju år långa blockaden av Gaza.

De två länderna införde blockaden år 2007 när Hamas hade besegrat al Fatah i valet året innan. Blockaden har försatt Gaza i en allt djupare ekonomisk kris.

Israel och Egypten är motvilliga att lätta på blockaden av rädsla för att det skulle kunna öka stödet för Hamas.

Israel har mobiliserat över 65.000 reservister sedan anfallet inleddes mot Gaza. Militären uppges vilja fortsätta att förstöra Hamas raketbaser och tunnlar in i Israel.

Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam varnar för att tillgången på dricksvatten och mat har minskat till en farligt låg nivå p.g.a. de israeliska flygräderna. Också eldistributionen och kylsystemen är skadade och matlagren ruttnar i hettan.

Diskussion om artikeln