Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Surfandet gjorde honom porrimpotent

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2015 15:40.
En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra
Bild: EPA

Att ha sex med en fysisk person är svårt. Det säger en 30-årig småbarnspappa som har haft problem med porr i över 20 år. Nu kämpar han tillsammans med sin fru för att lära sig leva med beroendet.

Det började oskyldigt som 8-åring när han kom över porrtidningar tillsammans med sina kompisar. I dag är Anders 34 år och i över tjugo år har hans liv distraherats av porr.

- Jag trodde redan det här problemet var ur världen, men när jag sista gången år 2010 kom på honom med att kolla på porr i smyg i vårt gemensamma hem förstod jag att det var allvar. Det var också då som han första gången erkände att ”jag är porrberoende och jag kan inte sluta trots att jag försöker”, säger Anders fru Cecilia.

Det är svårt att tro att det här gäller en välkammad, fräsch och framgångsrik man med snyggt hus, trevlig fru och två små barn. Anders uppfyller inte kriterierna för den stereotypa porrmissbrukaren utåt sett. Han är som vem som helst.

På kvällarna när familjen lade sig började Anders porrtid.

- Det är lätt att dölja ett porrmissbruk. Radera sökhistoriken, radera nedladdningar och hålla sig till tider när man är ensam. Det syns ingenstans att jag lever med ett missbruk.

Från pirrigt till beroende

Som barn fyllde porren en ensamhet hos Anders. Han hade svårt att få vänner och porren var en bekväm verklighetsflykt.

Under studietiden eskalerade det som tidigare bara var en rolig grej till ett missbruk. Fem, sex timmar per dag gick åt att surfa på porr. Han porrsurfade sent om nätterna och skolan led. Han isolerade sig från omvärlden och hela vardagen blev en ond cirkel. Ända upp till 23 års ålder var det riktigt illa, tills han träffade sin fru. Då blev det tidvis lite bättre och färre verklighetsflykter behövdes. Men i smyg fortsatte surfandet.

- Jag visste att jag ville stänga av, gå ut med vänner och flickvänner, men det gick helt enkelt inte. Min hjärna fick den belöning den ville ha av porren. Dopaminet gjorde att jag inte kunde sluta. Jag behövde större och större kickar.

Anders porrmissbruk eskalerade i samma stil som ett drogmissbruk. För att nå upp till samma nivå av välbehag behövde han allt grövre bilder, allt mer eggande klipp. Jakten på upphetsning och sökandet efter den perfekta porren kunde fylla en hel kväll.

- Dopaminet påverkar hjärnans belöningscenter precis på samma sätt som det gör för drog-, mat- och spelmissbruk. När det var som värst åt porren fem, sex timmar av min dag.

Riktiga människor inte tillräckligt

Det var redan åtta år sedan hans fru kom på honom och de senaste åren har varit en kamp. Sedan dess har Anders mer eller mindre aktivt jobbat på att lära sig hantera sitt porrberoende. Först nu känner de båda att det börjar gå vägen. Även om Anders medger att han för alltid har förstört sitt förhållande till porr. Och överhuvudtaget sitt förhållandet till sex.

- Vi har läst väldigt mycket om det här och han lider av så kallad fördröjd utlösning och är helt enkelt porrimpotent. Det är väldigt svårt för honom att ha sex med en vanlig människa, säger Cecilia.

- Inledningsvis kan han vara intim, men efter en stund är det som om en mur skulle komma emellan oss. Han är så van att få det där visuella att det inte är tillräckligt upphetsande att vara med en fysisk person. Även om vi alltid haft ett väldigt bra sexliv och alltid tänt på varandra.

- Intellektuellt tänder jag på min fru. Men hjärnan får helt enkelt inte tillräckligt med dopamin för att få till det. Det hjälper inte hur hon skulle se ut eller stå på huvudet. Porren har förstört det. Kickarna uteblir, säger Anders.

Impotenta vid 14 års ålder

Anders tillägger att det material som i dag finns tillgängligt på nätet är något helt annat än det han började med i tonåren.

- Det leder till att de som nu börjar surfa på porr lätt kommer in på väldigt grova saker. Att inleda sitt porrsurfande med sådant material i tidig ålder är den största orsaken till att unga mäns hjärnor blir väldigt påverkade. På de forum jag hänger finns det 14-åringar som inte ens längre kan få stånd, eftersom de har surfat så grovt i flera år. Den typiska åldern för det här missbruket är 15 - 25 år.

Så här i backspegeln inser Cecilia att hon var en typisk medberoende. Hon tänjde på sina egna gränser för att underlätta Anders beroende. Tillsammans har de kollat på swingers-sajter och övervägt trekanter, eftersom det genast minskade Anders sug efter porr. Nu förstår hon att det bara var ett sidospår i samma beroende. I dag tänker hon annorlunda.

- På de flesta datorer här hemma har vi K9-skydd som blockerar porr, men inte på alla, eftersom jag vill att han ska kämpa. Han ska kunna avstå också när möjligheten erbjuds, säger Cecilia.

Steg 1: Avhållsamhet

Via familjerådgivning och en psykolog försökte de hitta hjälp när väggen kom emot. Men de kände inte att det klickade, att den hjälp de sökte inte fanns. Med hjälp av självhjälpssajter har de kommit en god bit på vägen.

- Tack vare en massa diskussionsforum och beroendesidor har jag kommit över en massa metoder och som bäst ”rebootar” jag min hjärna med hjälp av avhållsamhet. Det brukar vara det första steget som föreslås, säger Anders.

Man pratar om PMO. Ingen porr, ingen masturbation, ingen orgasm. Inledningsvis i 90 dagar. För svårare missbruk krävs eventuellt ännu längre perioder.

- Han måste helt enkelt lära sig att känna känslor på riktigt igen, tillägger Cecilia.

Under årens lopp har Cecilia många gånger tänkt slänga in handduken. I synnerhet när Anders under våren lade alla kort på borden och erkände att han i början av deras förhållande varit otrogen. Något som han också lägger på porrkontot.

- Vissa porrmissbrukare tar steget längre och blir till slut utåtagerande, eftersom porren slutar fungera. De övergår till att bli sexmissbrukare. Jag är övertygad att jag hade hamnat där förr eller senare, om jag inte hade haft fru och barn. Jag var ju redan nära. Kvinnan jag var otrogen med såg jag bara som ett objekt.

- I våras kändes allt väldigt tröstlöst. Som om alla våra år tillsammans bara varit en enda lögn. Det var tidvis varit riktigt tufft, men å andra sidan kan jag numera skilja på person och missbruk. Jag har alltid varit beredd att kämpa för vårt äktenskap och jag vet att det här är något vi kommer att övervinna, sager Cecilia.

- Om man vill sluta med porren så krävs faktiskt en stor insats. Det är inget man gör hux flux om man är fast. Man måste ge upp porren, helt och hållet. Det kräver en hel livsförändring. Att vara avhållsam på bara ren viljestyrka är nästan omöjligt, säger Anders.

Själv har Anders börjat löp- och styrketräna som en del av sin rehabilitering. Han säger att det finns stora luckor att fylla för en som är en storkonsument.

- Och så hoppas vi att folk skulle prata om det här. Porr kan ju en förstås vara en fantastisk krydda för många, men nästan ingen pratar om effekterna när det går till överdrift. Jag är knappast den enda i Svenskfinland som kämpar med det här.

Anders och Cecilia heter något annat i verkligheten.

Mer om ämnet på Yle Arenan