Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gamla hus i Helsingfors är svåra att släcka

Från 2014
Uppdaterad 25.07.2014 21:30.
Georg Judén, överbrandman vid Berghälls brandkår i Helsingfors
Bildtext Enligt Georg Judén, överbrandman vid Berghälls räddningsverk, är det utmanande att släcka bränder i gamla innerstadshus.
Bild: YLE/Julia Holmvik

Brandkåren i Helsingfors har fullt upp. Gamla innerstadshus i kombination med det varma vädret och färre personal i semestertider gör räddningsarbetet extra svårt. Det tog över åtta timmar att släcka torsdagens brand på Stora Robertsgatan.

- I Helsingfors finns gamla hus som är ganska krångliga. Det var en orsak till att det var så svårt. Det var renovering i huset och det var ganska rörigt, säger Georg Judén, överbrandman vid Berghälls brandstation.

Brandfarligt material i gamla hus

I de nya husen är brandsäkerheten mycket bättre, men de gamla husen är inte byggda enligt nutidens brandförebyggande regler.

Byggnadsmaterialet i de gamla husen är inte särskilt eldsäkra. De kan utgöra en fara för brandmännen, som inte vet vad de har att vänta när de ska släcka branden i huset.

- När det är fråga om äldre hus så har man använt vilka material som helst, det som har funnits till hands. Man vet inte alls vad de här materialen innehåller och det finns alltid en massa gammalt skrot, säger Judén.

Den trånga stadsplaneringen inne i Helsingfors centrum gör dessutom att brandbilen inte alltid kan parkera så nära olycksplatsen som den skulle behöva.

Innergårdarna i centrum är ofta för trånga.

- I Helsingfors centrum är allt så smått och man ryms inte att gå dit, säger Judén.

Ta det extra försiktigt med eldandet i hettan

Det är ett fysiskt och psykiskt krävande jobb att vara brandman.

Speciellt under sommaren blir arbetsbördan tyngre när många ur räddningsverkets personal är på semester.

Judén vädjar till invånarna att vara extra försiktiga under sommarens varmaste månader för att undvika så många eldsvådor som möjligt.

- Åtminstone nu när det är så här varmt så borde människorna vara mera försiktiga. Nog är det här jobbet mycket krävande under så här varma dagar, speciellt nu är så många på semester. Det är alltid krävande när det är för lite manskap, säger Judén.

Läs också:
Branden på Stora Robertsgatan totalförstörde sex bostäder
Brand på Stora Robertsgatan släcktes i över åtta timmar