Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss

Från 2014
Uppdaterad 28.07.2014 13:46.
Hästavföring på en flake som står på en gata alldeles nära bostadshus.
Bild: Yle/ Tove Virta

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

I Yle Västnylands artikel för en knapp vecka sedan sade arrangörerna att det ibland kommer lite klagomål men att det är en annorlunda vecka för de som bor i området. De allra flesta är nöjda med arrangemangen. Nu vill ändå några av de som bor i närheten ge en annan syn på saken.

Att vakna tio före sex på morgonen av traktorljud och att prisutdelningen med full styrka utropas ännu halv elva på kvällen samtidigt som det på Yle Västnylands webbplats står att det är en annorlunda vecka fick några grannar att ta till orda, nu ville de få sin röst hörd. Bland annat anser de att det inte handlar om bara en vecka som arrangemanget pågår.

Hästboxar på rad under Sea Horse Week.
Bildtext På skylten står att det här området är förbjudet för publik, men det var bara att gå genom det.
Bild: Yle/Tove Virta

- De senaste åren har jag varit rätt så lugn men nu när jag läste på Yle Västnylands sida att det "ibland är någon som gnäller" och att det bara är en vecka det gäller så räcker det. Det här stämmer inte, vill en av de som bor i området påpeka.

Oljud, lukt och parkeringsproblem

Grannarna anser att arrangörerna inte alls lyssnar på vilka problem de stora ridtävlingarna skapar för dem i vardagslivet. Så här kommenterar de läget:

- Det är besvärligt att bo här under de tre veckor allt pågår. Först byggs det, sedan är evenemanget och efter det ska allt fixas undan. Oljudet är det jobbigaste. Vi har som värst över 90 decibel och en jämn oljudsnivå som överskrider 70 decibel, inne 60. När arbetsmaskinerna är igång är det ännu värre, säger en granne.

Försäljningsstånd och hästsportsprodukter på en gräsplan, träd, sommar, sol.
Bildtext På det här området är camping förbjuden under midsommar och under Hangöregattan.
Bild: Yle/ Tove Virta

Som jämförelse kan användas EU:s bullerdirektiv där en arbetsgivare får hörselskydd om bullernivån överstiger 80 decibel. Vid nivåer över 55 decibel uppstår problem med att uppfatta andras tal.

- Det räcker inte alltid att stänga fönstren. Också i Helsingfors kan man med rätt ljudutrustning ordna så att det inte hörs till bostadsområden, det finns ju så kallade akustiker som jobbar med just sådana här saker, säger en annan.

- Hästavföringen är placerad precis nära bostäderna. Luktolägenheterna för också med sig flugor. Det är ytterligare svårt att röra sig. Skolgatan är avstängd och ska fungera som räddningsväg men den är mer packad än under normala dagar. Dessutom dammar det så att fönstren måste tvättas efter evenemanget.

- Min fru kan inte komma hit nu, hon är hemma ensam där vi bor därför att hon är allergisk för hästar och har astma, säger en som bor deltid i Hangö.

- Jag har bott här så länge det har arrangerats. Det kommer bara lappar att "flytta bort era bilar". Arrangörerna försökte också till en början bogsera bort vår egendom, det har varit bråk varje år.

- De som bor här har inga rättigheter mera, säger en annan som också bott i området sedan evenemanget börjat.

- Det här med bilarna har varit ganska svårt, med parkeringen. Man får vara rädd att det inte händer något åt bilarna. Problem är också att hästgödseln är så nära, säger en annan granne.

Arrangörernas arrogans värst

Flera hästtransportbilar som står parkerade på båda sidan av gatan med gamla trävillor. sommar, sol.
Bildtext De hästtransporter som står parkernade utanför husen är ibland parkerade så de täcker portgångarna. I bilarna bor tidvis hästarna eller hästägarna.
Bild: Yle/ Tove Virta

Flera grannar talar om arrogans från arrangörshåll.

- Den här arrogansen som arrangörerna har gjorde att det höll på att sluta i slagsmål första gången då jag tog kontakt med dem. Jag blev då hotad att min bil skulle transporteras bort och polisen kommer.

- Arrogansen är det värsta som finns med de här tävlingarna, säger en annan. De bryr sig inte om att ta reda på hur det är. De lägger bara en otrevlig lapp i postluckan. Här finns också mycket åldringar som bor på det här området. Ingen har säkert frågat dem om de har problem med lukt eller är allergiska för hästar.

- Genast blir man stämplad som en krånglig människa om man frågar efter något som skulle göra vardagslivet enklare. Man ger istället order om saker och ting. Vi har inget emot själva evenemanget, men arrangörerna måste ta hänsyn till de som bor mitt ibland det.

- Det som stör mig mest är arrogansen och brist på kommunikation. Vi vill inte se små lappar på våra bilar som oftast är ganska oartiga. Det är främst det som stör.

Evenemanget styr sommarsemestern

Grannarna vittnar om att det finns personer som bor i området som helt flyttar ut för någon vecka. För någon annan styr Sea Horse Week när sommarsemestern tas ut. Så vad skulle invånarna i området önska?

- Att man beaktar oss. Att vi får röra oss som vi vill. Eller att man kanske inte börjar dagen med full volym. De borde ta hänsyn till oss som bor här också och lyssna på våra åsikter.

Uppskattningsvis bor det i tävlingens närområde mellan 100 och 200 personer som kan störas av arrangemangen. Yle Västnyland har talat med sex stycken av dem. En av dem som uttalar sig säger att det inte är någon skillnad på vem man frågar så säger alla i grannskapet samma sak, alla upplever det jobbigt att bo här då Sea Horse Week ordnas.

Några ifrågasätter också hur Hangö stad kan godkänna arrangemangen så som de nu är ordnade. De anser att staden kunde lägga noggrannare krav och engagera sig lika mycket som då det gäller Hangöregattan.

- Jag undrar hur mycket inkomster staden egentligen får av det här. Men kanske restaurangerna har någon nytta av det? Jag är nog inte alls säker på att det blir så mycket plus under strecket.

Hatbrev och hämnd

Alla som uttalar sig är måna om att vara anonyma. De förklarar varför:

- De som påpekat något kritiskt har fått hatbrev per e-post. Arrangörerna har en sådan stil med den här arrogansen att de hämnas på något sätt om du påpekar något. Det sker genom små saker. Jag är säker på att när den här grejen kommer ut så kommer det att bli något mankemang. Om inte förr så nästa år kommer alla som bor på tävlingsområdet att lida på något sätt. Då man pratar med arrangörerna är svaren sådana att du läser mellan raderna att du kommer att få på kotten.

Det hatbrev som en av grannarna syftar på sägs ha skickats för flera år sedan. Det handlar om andrahandsuppgifter från ytterligare en annan granne som varit mycket upprörd över arrangemangen och enligt uppgift fått osaklig e-post efter detta. Detta ska ha hänt för några år sedan. Det ska också ha förekommit osakligheter i hätska privata diskussioner på Facebook som de berörda tagit del av.

En av dem som uttalar sig är själv hästägare, ett par andra är av olika orsaker vana vid hur det går till då stora evenemang ordnas och tycker det skulle kunna fungera bättre. Det finns också personer som är rädda om sina familjemedlemmar och av den orsaken vill vara anonyma. Mer exakta detaljer kan inte uttalas på grund av anonymiteten. Så vad tror de kan hända om namnen framkommer?

- Då kan vi exempelvis ha hästvagnarna precis utanför huset så man inte ser ut genom fönstret nästa år. Vi kommer nog att få känna av att vi nu går ut med en annan verklighet.

En nämner rädslan för att bli utsatt för ofog.

Ordentlig kommunikation behövs

Invånarna har själva flera idéer om hur man kunde förbättra relationerna och livskvaliteten för dem:

- Arrangörerna får så pass mycket understöd av Hangö stad att de har råd att köpa tre lådor rödvin och vittvin och lite ostar och säga att "ursäkta, nu har vi tävlingar men vi hämtar ens någonting åt er" istället för att endast hota med att "ni måste göra si och ni måste göra så".

- Vi skulle önska att det finns någon kommunikation mellan oss och arrangörerna.

- Varför måste allt vara på samma veckoslut? Kunde man inte flytta evenemanget antingen före eller efter juli så att också säsongen skulle vara lite längre? Om den blev längre skulle det också betyda att restaurangerna fick inkomster under en längre tid.

- Vi borde vara tacksamma trots att de kommer på vår bakgård och ordnar sina tävlingar. Men de skulle kunna ordna någon kväll eller något möte och höra.

- Evenemanget är trevligt. Men det är mycket som har gått snett. Det behövs en ordentlig kommunikation, innan sådant här händer. Det skulle lätta på stämningen.

Sea Horse Week arrangeras av föreningen Sea Horse Week med Hangöudds ryttare bakom sig. Evenemanget började på onsdagen och avslutas på söndag.

Så här svarar arrangörerna på kritiken

Artikeln uppdaterades och kompletterades måndagen den 28 juli klockan 13.46. Arrangörerna vill poängtera att de inte känner igen sig i kritiken och absolut inte vet om att någon från arrangörshåll skulle ha skickat hatbrev.

Yle Västnyland presicerade meningen "De som påpekat något kritiskt har fått hatbrev per e-post".

Mycket av missnöjet har, som Yle Västnyland nämner i början av artikeln, byggts upp under många års tid. Den kompletterande meningen inne i artikeln lyder:
Det hatbrev som en av grannarna syftar på sägs ha skickats för flera år sedan. Det handlar om andrahandsuppgifter från ytterligare en annan granne som varit mycket upprörd över arrangemangen och enligt uppgift fått osaklig e-post efter detta. Detta ska ha hänt för några år sedan. Det ska också ha förekommit osakligheter i hätska privata diskussioner på Facebook som de berörda tagit del av.

Diskussion om artikeln