Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fotbollstränare avvisad från flygplats efter bombskämt

Från 2014
Beväpnad polis på flygplatsen i Oslo.
Bildtext Beväpnad polis på flygplatsen i Oslo.
Bild: EPA/HEIKO JUNGE

I och med terrorhotet i Norge är såväl poliser som vanliga norrmän ovanligt vaksamma.

Den uppskruvade säkerhetsövervakningen ställde till det för en svensk fotbollstränare vid flygfältet i Oslo, skriver den norska tidningen Verdens Gang.

Fotbollstränaren Magnus Haglund gick igenom säkerhetskontrollen med ena handen i sitt handbagage. Säkerhetsvakten bad honom visa sin hand varpå Haglund drog fram en läppomada.

- Jag skämtade och sade ” tänk om det är en bomb”, berättar Haglund för VG.

- I efterhand förstår jag att det var opassande med ett sådant skämt.

Säkerhetsvakten tillkallade polis och Haglund blev förhörd och senare avvisad från flygplatsen. Hans fotbollslag Lilleström fick flyga till bortamatchen mot Aalesund utan sin tränare.

Utländsk bakgrund och tatueringar väckte misstänksamhet

24-årige Daniel Pettersen tvingades att avlägsna sig från ett flygplan som redan hade rullat ut på startbanan eftersom han misstänktes vara terrorist. Han skulle flyga från Torp till Amsterdam då flygplanet plötsligt vände tillbaka till gaten där poliser kom in och tog honom med sig.

- Det var en chockerande upplevelse. De var fem eller sex, varav två var beväpnade. De tog mig till baka till flygplatsen och förhörde mig, säger Pettersen till VG.

- De frågade om min bakgrund, om jag varit involverad med polisen tidigare, betydelsen av mina tatueringar, om jag hörde till något gäng. Dessutom kollade de igenom textmeddelanden och bilder på min mobiltelefon. Det var väldigt obehagligt.

Hans bagage hämtades också från lastrummet och granskades en gång till. Efter 45 minuter fick han återvända till sin plats i flygplanet. Det var en av planets passagerare, en 20-årig kvinna, som hade misstänkt Pettersen för att vara terrorist.

Pettersen hade haft ett kort samtal med kvinnan och han tyckte att hon verkade nervös. Polisen bekräftade för VG att det var en ung kvinna som framförde misstankarna.

- KLM:s besättning var delvis av samma åsikt som kvinnan. Det var den enda konkreta information vi hade. Kvinnan hade kopplat ihop sina misstankar med terrorhotet. Hon var så rädd att det inte gick att lugna ner henne. Flygkaptenen ansåg det vara klokast att svänga tillbaka till gaten, säger besättningschef Petter Aronsen till VG.

Läs också: Norge kräver pass av alla
Norsk polisdirektör: Håll ögonen öppna

Diskussion om artikeln