Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stort behov av blodgivare

Från 2014
Blodpåse som använts vid blodgivning.
Bild: Jyrki Komulainen/Röda korset

Behovet av blodgivare är stort just nu. Under tidigare år har blodbehovet brukat minska under sommaren, eftersom sjukhusen utför färre operationer.

I år har så ändå inte varit fallet, utan blodbehovet har varit stort hela tiden, uppger man vi Finlands Röda Kors.

Det extra behovet kan täckas av ett par hundra blodgivare till i veckan, säger Willy Toiviainen på Röda Korset. I sommar har sjukhusen haft ett speciellt stort behov av behovet av trombocyter.

Röda korset har kallat in aktiva blodgivare bland annat per textmeddelande, brev och telefon och har på så sätt kunnat fylla behovet.

Ännu har man inte haft tid att bedöma vad det stora behovet beror på. Enligt Toiviainen kan behovet av blod förändras snabbt. Vissa patientgrupper eller till och med enskilda patienter kan ha en betydande inverkan på situationen.

Överlag har behovet av blod minskat i sjukhusen under de senaste åren. Det beror bland annat på att vi numera inte behöver lika mycket blodtransfusioner som tidigare.

Fortfarande behövs ändå cirka 800 blodgivare om dagen.

- Varje dag startar vi i princip från noll och vi behöver dessa 800 blodgivare. För det här måste vi nog hela tiden jobba hårt, konstaterar Toiviainen.