Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jimmy Westerlund – från Lappfjärd till Los Angeles

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 09:54.
Från Pampas till Hollywood
Bild: Svengcom Productions

Jimmy Westerlund är Lappfjärdspojken som inte visste vad han skulle bli då han blir stor. Han prövade sig fram i olika branscher för att sedan satsa fullt ut på en karriär som musiker, låtskrivare och producent. Drömmen tog honom till änglarnas stad Los Angeles där han under flera år jobbat stenhårt för att bli ett namn att räkna med.

Lördax: Jimmy Westerlund besöker Lördax

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nu då jag varit några år i USA så får jag ofta frågan om jag kommer ihåg att hålla fötterna på jorden och det är ju inte speciellt svårt då man har den österbottniska jantelagen inpräntad i sitt DNA, snarare är det svårare att tillåta sig själv att hänga från molnen mellan varven och tro på sig själv och bara köra på det man tror på själv.

Jimmy kommer från den lilla orten Lappfjärd i södra Österbotten och har som så många andra startat med att spela på krogar och fester runt om i nejden till att ta sig ut i den stora världen och verkligen jobba med de internationella lirarna, hur gör man det?

Jag tänkte att jag måste satsa helhjärtat om det ska bli något. Så jag började bo i studion, sov på soffan och försökte lära mig. Det gäller att vara bra förberedd, träna och öva mycket.

-Jag har nog tänkt på det många gånger själv också. Jag vet inte hur det går till, det är väl bara att ta en grej i taget. Jag var ju ganska sent ute med att satsa professionellt, jag sökte runt ett tag men märkte att studerandet inte var något för mig så då tänkte jag att jag måste satsa helhjärtat om det ska bli något. Så jag började bo i studion, sov på soffan och försökte lära mig. Nu har jag gjort många dåliga produktioner men kvaliteten blir väl bättre med åren, haha.

- Jag tror att man måste vara väldigt PÅ hela tiden och tacka ja till det mesta för man vet aldrig vart saker och ting leder. Mittiallt märker man att man hamnat någonstans man aldrig trodde var möjligt men det måste gå vissa kringelikrokar. Det gäller att vara bra förberedd, träna och öva mycket.

musiker
Bild: Jimmy Westerlund

Vägen till toppen

Jimmy gjort namn för sig i Finland bl.a. med att producera Sturm und Drang som blev en enorm succé och hans låt Game On framförd av världsartisterna Pitbull, Dario G och TK Zee valdes till officiell maskotlåt för FIFA World Cup i Sydafrika 2010. För att förädla sin talang och skapa de rätta kontakterna packade han ihop sitt pick och pack och åkte till Los Angeles för att studera studioteknik på Los Angeles Recording School.

- Då jag kom dit så kände jag ju ingen. Det är som att börja från noll. Jag gjorde skolan bara för att komma i kontakt med folk och det gick som jag hade tänkt och jag blev bekant med lärarna där som introducerade mig till en massa folk och plötsligt fick jag ett fantastiskt erbjudande av Warren Riker, trefaldig Grammyvinnare som ville att jag skulle komma och jobba med honom. I hans studio kom det in en massa folk som man lyssnat på själv, t.e.x. Eagles, Steve Vai, Michael Landau…det var fantastiskt att få sitta där och lyssna på deras samtal. De här musikaliska giganterna har faktiskt skitit i allt och bara gjort allt exakt som de velat göra. De är kompromisslösa, hänsynslösa, raka och ärliga från början till slut. Det är därför de är så bra. Rent privat är alla sedan ganska flippade och bara underhåller varandra men då de jobbar så jobbar de. Det är en väldigt speciellt miljö att vistas i.

Hemligheten bakom framgången

Jag har ju faktiskt en hel del erfarenhet, min fru Sofie räknade just häromdagen att jag gjort över 55 album så något lär man väl sig längs med vägen.

- Det är en väldigt stor fråga och svår att svara på själv. Det är väl en kombination av många saker men en är att jag jobbar väldigt hårt, typ dygnet runt. Jag har egentligen inget annat liv förutom jobbet och familjen. Jag har inte tid att åka på strandsemester och bara ligga, jag väljer andra saker. Arbetsetiken är väl en grej. Sedan är jag väldigt mångsidig, det är min styrka att jag kan hantera många olika genrer och jag är snabb då det gäller. I Finland så är min finlandssvenskhet ett plus, jag har alltid varit intresserad av engelska och har ett bra öra för hur texter ska skrivas och uttalas så jag är en bra brygga mellan språken. Sedan så har jag ju faktiskt en hel del erfarenhet, min fru Sofie räknade just häromdagen att jag gjort över 55 album så något lär man väl sig längs med vägen.

Mer om ämnet på Yle Arenan