Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pausen i striderna livsviktig

Från 2014
Uppdaterad 26.07.2014 20:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Hjälpen har nått de drabbade under eldupphöret - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det kortvariga eldupphöret i Gaza är ett livsviktigt andrum för Gazaborna. Men det ger också hjälparbetarna en stund då de kan jobba i säkerhet, säger Johan Eriksson vid UNRWA i Jerusalem.

– Det är ytterst väsentligt att det sker humanitära pauser. För vår del betyder det att vi kan skicka lastbilskonvojer härs och tvärs över Gaza för att föra förnödenheter till våra skolor där över 140 000 mänskor har tagit sin tillflykt och till våra lager och matutdelningsplatser, säger Johan Eriksson på FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNWRA.

Eriksson säger att läget i Gaza nu är mycket mer kritiskt än under det senaste kriget år 2008-2009. Då ordnades med jämna mellanrum korta så kallade humanitära pauser i striderna.

Då antalet flyktingar också den här gången är större, är trycket på hjälpoperationen mycket hårdare.

Andningspaus

Eldupphöret är inte bara en välkommen möjlighet för hjälparbetarna, det är också livsviktigt för invånarna i Gaza oberoende om de har flytt sina hem eller inte.

Pausen ger mänskor en möjlighet att gå ut att köpa de förnödenheter som fortfarande finns.

Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem
Bildtext Johan Eriksson vid UNRWA i Jerusalem.
Bild: Yle/Monica Slotte

– Man kan gå ut och skaffa sig det som nu finns att köpa på marknaden. Jag hörde nyss att till exempel grönsaksmarknaderna står tomma. De som behöver kan också utan rädsla ta sig till UNRWA:s utdelningspunkter för att hämta mat, säger Eriksson.

Också bankerna har varit öppna och fulla med kunder under den korta pausen i striderna, säger Eriksson, då mänskor behöver kontanter för att klara krigsdagarna.

En av de viktigaste effekterna eldupphöret har är ändå att mänskor kan vila, säger Eriksson.

– Folk kommer bara åt att sova 10 - 20 minuter åt gången om de har tur. Och nu om det är tyst i 12 timmar så är det en alldeles nödvändig vila. Utmattningen blir ju en säkerhetsrisk också. Om man ska fatta viktiga beslut som att lämna sitt hem eller inte och då är totalt psykiskt utmattad kan det ofta gå fel och det kan ha dödliga följder.

Luftbro för hjälpen

Det stora problemet för UNWRA:s del har enligt Eriksson inte varit att få in förnödenheter till Gaza. Under så gått som hela konflikten har det flugits in transportplan från lager i Dubai till Jordanien, och därifrån förts vidare med långtradare till gränsen och vidare till gränsövergången Kerem Shalom i södra Gaza.

Problemet har varit att få ut förnödenheterna till hela Gaza. Under 2008-2009 var striderna rätt så begränsade. Då striderna den här gången täcker en så stor del av området, hela östra gränsområdet och norra Gaza, har lastbilarna inte kunnat skickas vidare.

– Det är därför FN hela tiden har bett om humanitära korridorer, så att vi ska kunna köra ut lastbilarna till våra lager och skolorna där människor som har flytt striderna nu bor.

Obesjungna hjältar

UNWRA har enligt Eriksson fattat ett beslut att inte skicka ut konvojerna till områden där de riskerar att råka ut för bombningar eller strider.

Under kriget år 2008-2009 dödades flera av de lokala lastbilschaufförer som jobbar med att köra ut förnödenheter då hamnade mitt i eldgivningen.

– De är obesjungna hjältar, de här lokala lastbilschaufförerna. De beger sig ut hur farligt det än är, men vi kan inte skicka ut dem till områden där det strids.

Kort andrum

Det humanitära eldupphöret tar slut vid 20-tiden lördag kväll, och då kommer också lugnet med stor sannolikhet att ta slut. Eriksson säger att allt tyder på att striderna och bombardemangen kommer att fortsätta.

– Det som tyder på att striderna kommer att fortsätta är att den israeliska armén har uppmanat dem som har flytt och lämnat sina hem i norra och östra Gaza att inte återvända.