Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

De tysta hemligheterna i havet

Från 2014
Uppdaterad 26.07.2014 19:39.
Marinbiologen och dykaren Juha Roope
Bild: Yle / Bertil Blom

Paddlingsäventyret Blåvita bandet som 14 juli startade i Vederlax, ett stenkast från den ryska gränsen och som siktar in sig på att nå svenska gränsen vid Torneå i slutet av augusti har nu pågått i två veckor.

Bertil Blom kom på lördag 26 juli till Tvärminne där han på den zoologiska stationen träffade marinbiologen och dykaren Juha Roope som tillsammans med dykgruppen Badewanne arbetar med forskning av krigstida vrak, ett projekt som pågått i nästan tjugo år och som dokumenterats av bl.a. Yle Fem och National Geografic.

Vi dyker mellan 50-100 meter ner till fartygen. Där videofilmar vi och tar stillbilder men vi rör ingenting, vår forskning är non destructive - d.v.s. vi förstör inget.

- Vi jobbar just nu i mynningen till Finska viken, ca 20-30 sjömil utanför Tvärminne med ett ryskt vrak från början av första världskriget, en Panzerkreutzer Pallada som sänktes av U26. Pallada hittade vi redan för tio år sedan och U26 upptäckte vi nu i våras. Det finns en massa andra också som alla anknyter till varandra så det blir en bra story. Nu är det hundra år sedan första världskriget började så det är dags att ta upp den.

Djupdykande forskare

Att undersöka och eventuellt bärga så pass stora fartyg kräver erfarenhet och bra utrustning. Vad är det som krävs för att en dylik operation ska lyckas?

- Vi brukar använda 2-3 båtar, två är våra egna och en får vi låna från zoologiska stationen här i Tvärminne och med dem tar vi oss ut till platsen där vi sedan dyker 50-100 meter ner till fartygen. Där videofilmar vi och tar stillbilder men vi rör ingenting, vår forskning är non destructive d.v.s. vi förstör inget.

Nu då sommaren är som vackrast och varmast har många det ganska svettigt uppe på land men hurudana är förhållandena djupt nere i havet?

- Vi dyker med torrdräkt för där nere vid 50-70 meters djup är vattnet ca. två grader varmt men själva proceduren att få på sig all utrustning uppe på båten under gassande sol är minsann svettigt. Man måste vara noga med att dricka mycket vätska så man inte får vätskebrist. I övrigt är de somriga förhållanden trevliga för det är ingen sjögång eller annat som försvårar dykningsarbetet.

Rekordmängd blågröna alger

Jag har arbetat som marinbiolog i hela mitt liv och jag har aldrig sett lika häftig blomstring som det nu är ute på havet.

- Där nere är sikten mycket god men på ytan är det betydligt sämre, speciellt nu då vi har rekordstora blågröna algblomstringar i vattnen. Jag har arbetat som marinbiolog i hela mitt liv och jag har aldrig sett lika häftig blomstring som det nu är ute på havet. Då man kommer upp de sista femton metrarna får man verkligen hålla i sig i linan för sikten är mindre än en meter. Sen då man kommer upp är man ju helt täckt av alger så då hamnar man rengöra hela utrustningen grundligt.

Vad kommer då Juha Roopes och dykgruppen Badewannes forskning att resultera i?

- Den här forskningen är för National Geografic men kommer troligtvis också att hamna i olika böcker och artiklar som hanterar ämnet.

Bertil Blom intervjuade Juha Roope för Radio Vega 26 juli 2014.