Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vattenväktare stoppar slöseriet

Från 2014
Uppdaterad 26.07.2014 18:50.
I Kalifornien uppmanas befolkningen spara på vattnet
Bild: EPA

Torkan drabbar Kalifornien för tredje sommaren i rad men vattenförbruket bara ökar. Det tvingar myndigheterna att gripa till historiskt unika sparåtgärder för det soliga Kalifornien.

Vattenstyrelsen Water Boards som hör till delstatens miljöskyddsmyndighet har beslutat införa en glidande straffskala från varningar till böter på 500 dollar för att få bukt med slöseriet. Beslutet fattades med rösterna 4 mot 0 efter att deras undersökningar visat att den tidigare guvernören Jerry Browns mål att minska vattenförbruket med 20 procent har misslyckats. I stället ökade det i maj med en procent jämfört med samma månad under tidigare år.

Städerna och vattendistrikten får fritt avgöra hur de inför straffen mot vattenfrosseriet i olika delar av Kalifornien.

Los Angeles har varit en föregångare och fått ner vattenkonsumtionen med 17 procent på fem år. Storstaden begränsade redan för 15 år sedan all utomhusbevattning till bara tre gånger i veckan för de fyra sommarmånaderna juni - september. De övriga månaderna är bevattningen begränsad till antingen en eller två gånger i veckan och den är helt förbjuden i januari och februari.

Resultatet är övertygande. Los Angeles använder mindre vatten per invånare än någon annan stad i USA med över en miljon invånare.

Vattensnokar ger böter

Los Angeles har utbildat särskilda vattenväktare som ska snoka reda på vilka invånare som bryter mot reglerna. De här vattensnokarna ger först en varning och en ny varning inom 12 månader ger böter på 100 dollar. En tredje varning innebär 200 dollar i böter och måttlös vattenfrossa ger mastiga 500 dollar i böter.

Vattenpatrullerna är på språng både dag och natt och får också många samtal av angivare som har bevittnat vattenfrosseriet.

-Tidigare har vi fått 50 klagomål i veckan, säger vattenväktaren Rick Silva i Los Angeles för Al Jazeera America. Nu får vi 50 samtal om dagen, säger han i slutet av juli.

Också många andra städer har infört restriktioner för vattenbruket utomhus för gräsmattor och biltvätt. Men det tredje året i följd med svår torka har tillspetsat situationen.

Till exempel städerna kring San Francisco som Berkeley, Ricmond och Alameda har nu i juli anställt flera människor som ska övervaka vattensyndarna. Sprinklarna får inte skvätta vatten över gräset mer än två gånger i veckan.

Diskussion om artikeln