Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flottens unga besättning kan riskera böter

Uppdaterad 28.07.2014 09:23.
En bild på ett blått hav, kobbar och skär och blå himmel.

På en hemgjord flotte gjord av styrox, skivor och lite plankor beslöt sig fyra unga män för att resa över till Tallinn på lördag kväll. När motorn stannade mitt ute på havet fick sjöräddningen komma till undsättning. Samhället betalar notan för räddningsoperationen, men killarna kan riskera böter.

- Inte har de nu tänkt hemskt mycket, när de har farit på en sådan här färd, konstaterar Peter Tanninen, äldre sjöbevakare och operator på sjöräddningscentralen i Helsingfors.

Två patrullbåtar och en räddningshelikopter fick rycka ut, när de fyra unga männen hamnade i sjönöd på en flotte, ungefär 20 kilometer ut på Finska viken.

Mörkret höll på att falla när motorn stannade mitt ute på Finska viken. Den unga besättningen ombord på flotten drev omkring på havet ett par timmar, innan de lyckades få telefonkontakt med sjöbevakningen.

Vid det laget var de redan ute på den stora farleden för fartyg som far från väst till öst. Det skulle ha kunnat sluta verkligt illa.

- I värsta fall skulle de ha kunnat bli under ett fartyg. En sådan här liten flotte syns hemskt dåligt med bara ögat, knappt heller med radar. Den [flotten] är så nära vattenytan och har så låga ytor som inte radarsignalen på en fartygsradar skulle kunna fånga upp, säger Tanninen.

Äventyrande av trafiksäkerhet kan ge böter

Räddningsoperationen tog tre och en halv timme. Det är skattebetalarna som betalar notan.

- Så länge det är fråga om sjöräddning så kostar det ju inget för de personer som har varit i nöd. Det är allmänheten som betalar. Det far från skattepengarna, säger Tanninen.

Men helt gratis blir det kanske ändå inte för flottens unga manskap. En polisutredning granskar nu huruvida de fyra männen får böter för äventyrande av trafiksäkerhet eller bristande utrustning.

Vilken brottsrubricering det blir är ännu inte klart.

Enligt sjötrafiklagen ska alla båtar vara utrustade med paddel eller åra, ett ankare med rep, flytvästar, ett öskar att tömma båten med och en lampa om det är mörkt.

De fyra männen hade visserligen på sig flytvästar vid avfärd, men enligt Tanninen var flotten inte tillräckligt utrustad för en färd över Finska viken.

- Jag har svårt att tänka att de skulle ha varit beredda om det riktigt skulle ha blivit dålig sjögång eller dimma, säger Tanninen.

Reglerna för fritidsbåtar är bristande

När det gäller yrkestrafik så finns det klara regler för hur en båt ska utrustas, men sjöreglerna gällande fritidsbåtar är inte särskilt omfattande. Flotten i fråga räknas i det här fallet som en fritidsbåt.

- Så länge det är en så kallad fritidsbåt så kan reglerna tyvärr vara lite hur som helst med de här båtarna. Om det är under 20 hästkrafter på båten så behöver man heller inte registrera den, säger Tanninen.

Läs också: Tallinnresenärer räddades från hemgjord flotte