Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strider vid vrakplatsen i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 27.07.2014 20:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

Holländsk militärpolis har ansvaret för polisstyrkan med hundratals australiska och malaysiska poliser som ska garantera haveriutredningen. De blev genast hindrade av granateld i närheten av vrakplatsen.

Alexander Hug är talesperson för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Han bekräftar att säkerheten på vrakplatsen och på vägen dit gör det omöjligt för polisstyrkan att ta sig dit.

Polisen representerar de tre länder som representerar över 90 procent av dem som dog i det nedskjutna malaysiska passagerarplanet, nämligen Holland, Australien och Malaysia.

Australiens premiärminsiter Tony Abbott betonar att polistyrkan är helt icke-militär till sin natur. Den ska hjälpa haveriutredningen på vrakplatsen och därefter genast lämna Ukraina när arbetet är utfört.

"Helt klart ett riskfyllt uppdrag"

Abbott säger att polis- och utredningsarbetet helt klart är riskfyllt. Enligt Abbott har alla sakkunniga gett honom rådet att det måste göras med ett obeväpnat, humanitärt polisuppdrag.

Den internationella haveriutredningen har representanter från bl.a. Ukraina, USA, Ryssland och FN:s civila luftfartsorganisation ICAO.

Den ukrainska regeringen försöker samtidigt återta kontrollen över östra Ukraina. Strider har idag förekommit på minst fem orter, bl.a. där passagerarplanet sköts ner i mitten av månaden.

Ukraina beskyller rebellerna för att manipulera bevisen på vrakplatsen och för att vara motsträviga med att släppa in utländska experter.