Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Länder råder medborgare att lämna Libyen

Från 2014
Uppdaterad 27.07.2014 23:18.
Strider i Tripoli, Libyen.
Bildtext Strider i huvudstaden Tripoli.
Bild: EPA/SABRI ELMHEDWI

Åtminstone Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland har uppmanat sina medborgare i Libyen att omedelbart lämna landet på grund av de eskalerande våldsamheterna.

Tyska utrikesministeriet säger att situationen är väldigt instabil och oförutsägbar och att tyska medborgare riskerar att attackeras eller kidnappas.

Nederländerna har under söndagen skickat mejl och textmeddelanden till sina medborgare i landet och uppmanat dem att lämna Libyen så fort som möjligt.

Också Storbritannien, Frankrike och USA har avrått sina medborgare att stanna kvar.

På finska utrikesministeriets hemsida, senast uppdaterad 22 juli, råder man resenärer att undvika alla resor till Libyen.

Våldsamma strider

I östra Libyen har minst 36 människor dödats under helgen i sammandrabbningar mellan regeringstrupper och islamistrebeller i staden Benghazi.

I huvudstaden Tripoli dödades 23 egyptiska arbetare, då deras hus träffades av en missil under striderna mellan rivaliserande militanta grupper om Tripolis största flygplats.

Under de senaste två veckorna har libyerna upplevt den värsta våldsvågen sedan kriget 2011. Sammanlagt 97 människor har dött i striderna och över 400 har skadats.

Igår evakuerade USA sin ambassad i Tripoli på grund av striderna. Tidigare i veckan meddelade FN att alla deras anställda kommer att lämna Libyen.