Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd diskuterade Gaza i extra session

Från 2014
Uppdaterad 28.07.2014 08:07.
Israel inledde markoffensiv mot Gaza på torsdagen.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

FN:s säkerhetsråd samlades i morse till en extra session för att behandla den alarmerande situationen i Gaza-området.

Säkerhetsrådet kräver att parterna i Gazakonflikten omedelbart och villkorslöst går in för ett eldupphör. Att konflikten är eldfängd också i säkerhetsrådet illustreras av att resolutionen inte nämner de stridande parterna, Israel och den palestinska organisationen Hamas, vid namn.

Den muslimska högtiden Eid al-Fitr inleds idag som avslutning av fastemånaden Ramadan och enligt säkerhetsrådet borde en vapenvila sträcka sej över högtiden och vidare.

Säkerhetsrådets femton medlemmar uttrycker starkt bekymmer över den hastigt försämrade situationen i Gaza, som har medfört stort lidande för civilbefolkningen och kräver också att civila och humanitära inrättningar måste respekteras och beskyddas.

Palestiniernas representanti FN, Riyad Mansour, uttryckte missnöje med resolutionen då den inte kräver att Israel omedelbart drar sej bort från Gaza.

Striderna återupptogs i går efter ett kort eldupphör på lördagen och båda parterna anklagar varandra för att inte respektera avtal om vapenvila.

USA:s president Barack Obama talade igår med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och betonade vikten av en omedelbar och hållbar vapenvila i Gaza.

Obama anser att en demilitarisering av Gazaområdet i slutändan är en förutsättning för att få ett stopp på konflikten.

Striderna i Gaza inleddes för tre veckor sedan. Över 1000 palestinier har dött, de flesta av dem civila. Israel har förlorat 46 soldater och tre civila.