Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Var försiktig och använd sunt bondförnuft”

Från 2014
Uppdaterad 31.07.2014 13:27.
Terräng brinner.
Bild: Räddningsverket

Under den senaste månaden har ett tiotal mark- och terrängbränder härjat i Östra Nyland.

En terrrängbrand i går, den 27.7, på eftermiddagen var nära att sprida sig till ett skogsområde vid Gäddträskvägen i Illby, Borgå. Några fritidsbosatta vid träsket lyckades dämpa elden
så att den inte spred sig.

Peter Johansson som är räddningschef vid räddningsverket i Östra Nyland berättar att det heta vädret är besvärligt för brandmännen som bär tunga skyddskläder. Det är tungt att dra ut långa slangar i skogen i värmen. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att dricka ordentligt och att kunna kyla av sig ordentligt.

Peter Johansson, räddningschef på Östra Nylands räddningsverk
Bildtext Peter Johansson
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Det finns många olika orsaker till en markbrand. De typiska uppstår då folk varit ute och campat och varit lite oförsiktiga med att släcka elden efteråt. En brasa kan pyra på ännu ett dygn efter att man tror att den är släckt, säger Johansson. Om det är riktigt hett kan till och med en glasflaska som träffas av solstrålar fatta eld. Det lönar sig att vara jätte försiktig ute i naturen och att fundera efter och att inte lämna till exempel tobaksfimpar efter sig.

-Det är inte så typiskt för julimånad med markbränder. De är vanligare i april och i början av maj då snön nyligen har smultit och marken börjar grönska, säger Johansson.

Fundera efter och använd sunt bondförnuft påminner Johansson.