"Terrorattacker går inte att förutse i Afghanistan"
Hur erfaren man är spelar ingen roll när man som utlänning befinner sig i Afghanistan. Viktigare är vilka säkerhetsbestämmelser det finns på organisationen man jobbar för, säger Anna Palmén som själv jobbar i Afghanistan om dödsskjutningarna förra veckan.
Det var i torsdags två finländska hjälparbetare sköts till döds då de satt i en taxi i Herat i västra delen av Afghanistan.
Anna Palmén jobbar som observatör för den europeiska polisoperationen EUPOL i landets huvudstad Kabul.
- Man kan inte spekulera om eller förutse när någonting sådant händer. Hur erfaren man är i jobbet har ingen betydelse, utan mer handlar det om hur strikta säkerhetsbestämmelser organisationen har, säger Palmén.
Hon har jobbat för EUPOL i Afghanistan i ett och ett halvt år och stannar troligtvis till februari. När hon och de andra anställda vid EUPOL tar sig till jobbet sker det i ett pansarfordon. Med finns två livvakter och på sig har de skottsäkra västar.
Arbetsplatsen ligger tre kilometer från basen där Palmén bor med tvåtusen andra utlänningar som jobbar i Kabul. Det handlar om en civilbas där de flesta invånarna jobbar för amerikanska privata säkerhetsfirmor eller för FN.
- Det är förstås en mycket tragisk händelse, och det är sorgligt att se att två finländare omkom. Jag är chockad men kanske inte så överraskad, säger Palmén om dådet.
För tillfället är Palmén i Finland på semester.
Herat troddes vara säkrare
Enligt Palmén kom dådet som en överraskning eftersom staden Herat i landets västra del har bedömts vara säkrare än till exempel Kabul.
- Men Afghanistan är ändå Afghanistan, det är ett av de farligaste länderna i världen.
På sistone har många afghaner omkommit i terrorattacker. Sedan talibanregimen störtades 2001 har landet letts av president Hamid Karzai. Den nya presidenten blir troligtvis ekonomen och FN-diplomaten Ashraf Ghani som segrade över Abdullah Abdullah i presidentvalets andra omgång, men kontrollräkningen av rösterna har dragit ut på tiden.
I slutet av året ska de sista av de amerikanska stridstrupperna lämna landet.
Palmén har själv förlorat två kolleger under sin tid i landet. I januari dog 21 personer när en självmordsbombare sprängde sig själv i luften utanför en populär libanesisk restaurang i Kabul. Två av de omkomna var anställda vid EUPOL.
- Det var en ung dansk tjej och hennes säkerhetsvakt, så det berörde förstås.
På söndagen meddelade hjälporganisationen IAM, som de dödade finländarna jobbade för, att man lägger ned sin verksamhet i Herat.