Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Nedskjutningen kan vara krigsbrott

Från 2014
Uppdaterad 28.07.2014 18:44.
FN:s människorättschef Navi Pillay vid människorättsrådets möte i Genève i juli.
Bildtext FN:s människorättschef Navi Pillay säger att nedskjutningen kan ha varit ett krigsbrott
Bild: EPA / MARTIAL TREZZINI

De internationella utredarna har fortfarande inte nått fram till det malaysiska flygplansvraket på grund av strider i området. Samtidigt säger FN att nedskjutningen kan ha varit ett krigsbrott.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, säger att nedskjutningen av det malaysiska planet i Ukraina kan ha varit ett krigsbrott.

- Denna kränkning av folkrätten, kan med tanke på de rådande omständigheterna, utgöra ett krigsbrott, säger Pillay i ett uttalande.

Förra veckan kom det uppgifter om att Röda Korset nu inofficiellt klassar konflikten i Ukraina som ett krig. Den internationella rödakorskommittén avgör på uppdrag av FN när konflikter övergår i krig.

Enligt FN:s siffror har över 1 100 personer dödats i striderna i Ukraina sedan april, och över 3 000 har skadats. FN anklagar den ukrainska regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att skydda invånarna.

Strider vid olycksplatsen

Under måndagen har de ukrainska regeringstrupperna vunnit mark i striderna mot de proryska separatisterna. Separatisterna uppger att de har förlorat kontrollen över delar av området där det malaysiska passagerarplanet kraschade.

De internationella utredarna försökte under måndagen igen nå platsen där det malaysiska planet sköts ner. På eftermiddagen meddelade organistationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, att utredarna igen har tvingats vända om av säkerhetsskäl.

Ljudet av explosioner ska ha hörts i närheten av vraket, och lokala invånare varnade utredarna för att ta sig närmare. Den ukrainska armén har enligt egen utsago gått in i städerna Sjakhtarsk och Torez, som ligger i närheten av olycksplatsen.

Det var meningen att de holländska och australiska experterna skulle inleda undersökningarna redan på söndagen, men på grund av häftiga strider mellan Ukrainas armé och de proryska separatisterna i närheten av olycksplatsen kunde de inte ta sig dit.

- Vi är innerligt trötta på att bli avbrutna av strider trots att vi har kommit överens om att ett vapenstillestånd behövs, sade Alexander Hug, biträdande chef för OSSE:s Ukrainamission.

USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov diskuterade läget per telefon på söndagskvällen. Utrikesministrarna var båda överens om att den ukrainska regeringen och de proryska separatisterna omedelbart måste gå med på en vapenvila.

USA offentliggjorde satellitbilder

Rysk beskjutning av ukrainskt område 23 juli, enligt USA.
Bild: U.S. State Department

I övrigt fortsätter stormakterna att ha olika åsikter om konflikten. USA har nu offentliggjort satellitbilder som sägs bevisa att rysk militär skjuter raketer över gränsen mot Ukrainas armé.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att bilderna är falska. På en presskonferens på måndagen frågade han sig varför det har tagit USA tio dagar att få fram bilderna.

Ryssland har upprepade gånger förnekat all inblandning i striderna i östra Ukraina.