Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikfestspelen Korsholm bjuder på åtta dagar av kammarmusik

Från 2014
Verksamhetsledare Monica Johnson
Bildtext Verksamhetsledare Monica Johnson
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Kammarmusik från Norden är temat för årets upplaga av Musikfestspelen Korsholm som börjar på onsdag. Musikfestspelen samarbetar i år med Europas kulturhuvudstad Umeå.

Musikfestpelen Korsholm satsar på nordisk musik - Spela upp på Arenan

De mest intensiva förberedelserna är precis innan den första konsertdagen. Det mesta är klart, men ännu finns personalskolningar på agendan, säger verksamhetsledaren Monica Johnson.

Musikfestspelen Korsholm pågår från 30.7 till 6.8 och konserterna sprider ut sig allt mer. Förutom konserter i bland annat Kristinestad, Vörå och Nykarleby och Jakobstad finns musikfespelen Korsholm i Umeå i samband med att staden är Europas kulturhuvudstad i år.

- Det är en strategisk målsättning från vår sida att föra ut kammarmusik till regionerna. Vi har många viktiga samarbetspartners som gärna tar emot oss i deras konsertsal eller kyrka, säger Johnson.

Johnson tillägger att ett samarbete med Umeå länge har diskuterats men i år är första gången som publiken får njuta av något konkret.

Bland annat uppträder Botnia Rhythm Orchestra på sidorna av Kvarken.

Programbladet är digert och prydlig. Hela musikfestspelens innehåll finns på tre olika språk, och med artist- och konsertpresentationer. Under de åtta dagar långa musikfestspelen kommer 30 konserter att ljuda.

- Ibland får vi höra att Musikfestspelen Korsholm inte syns i gatubilden. Men kammarmusik kan man inte riktigt flytta ut på gator och torg. Istället för vi ut konserter till konsertlokaler i städer, skärgården och andra regioner. Det är en imponerande konsertsamling vi bjuder på med 150 toppmusiker som deltar i musikfestspelen, säger Monica Johnson.