Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kaniner blir allt populärare som husdjur

Från 2014
Uppdaterad 28.07.2014 15:52.
stjärnebackens kaniner
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Yle Östnylands reporter Frida Lönnroos besökte sin himmel – en kaningård.

Hanna-Maria Andersson är kaninuppfödare och har en hel massa kaniner både i burar och i ett stall i på gården Stjärnebackens i Askola i Jordansböle. Närmare sagt trettiofem kaniner skuttar runt hos Andersson för tillfället. På gården bor också ponnyer och hästar. Kaninerna är väldigt viktiga för Andersson. För henne betyder innebär kaniner en avkoppling från jobbet. Hon vistas också i och med kaninerna mera utomhus.

-Man får krafsa om dem och njuta av att lyssna till då de äter på sitt hö, säger Hanna-Maria Andersson om kaninerna.

Hanna-Maria Andersson fick sina första kaniner redan som riktigt liten. Det var hennes pappa som hämtade hem de första kaninerna och på den vägen är hon ännu. Anderssons kaninintresse började med fransk vädur. Själv föder hon upp kaniner av raserna zobel, rysk kanin och vit lantkanin. Kaniner av olika ras kan ha ganska olika personligheter. Fransk vädur, som Andersson började med, är en jätteras som är lugn till sättet medan zoblarna är lite temperamentsfulla och väldigt sociala och det samma gäller de ryska kaninerna. De är väldigt bra att ha som hobbykaniner. Andersson tror inte att det går att leva på kaninuppfödning i Finland.

stjärnebackens kaniner
Bildtext Hanna-Maria Andersson
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Det går en hel del pengar på at skaffa nya kaniner och på att resa land och rike runt på utställningar.

I dagsläge menar Andersson att det inte är så stor skillnad på om kaninen köps från en djuraffär eller direkt av uppfödaren. I dagsläget föder också många djuraffärer upp sina egna kaniner, också renrasiga. Det här betyder att riskerna minskar att den lilla dvärgkaninen plötsligt vuxit upp till en stor jättekanin.

För vem passar kanin som husdjur?

Kaniner allt populärare 28.7.2014 - Spela upp på Arenan

Kaniner håller på att bli allt mera populära som husdjur. Det är många som gärna har ett långörat djur hemma som sällskap. Andersson säger ändå att kaniner inte egentligen är så lämpliga som husdjur för små barn. De kan sprattla och riva om de till exempel inte vill vara i famnen.

Kaniner behöver en bur, vattenflaska, matskål, mat och underlag det vill säga strö att ha i buren. Det går också bra att ha en liten matta för kaninen i buren och en toalett. De flesta kaniner lär sig att använda en potta. Om kaninen lär sig att använda en toalett är det också lättare att städa buren. Själva städandet av buren och matandet tar inte mycket tid men kaniner är sällskapliga och vill gärna ha sällskap.

Vissa kaniner går bra att ha utomhus medan till exempel små kaniner helst ska vara inne.

Som redaktionskanin tror Hanna-Maria Andersson att en rysk kanin skulle passa bäst. Till slut lyckas reporter Frida Lönnroos i alla fall slita sig från kaninerna och kommer tillbaka till redaktionen, trots allt, tomhänt.