Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besvär om vindkraft i Kristinestad förkastades

Från 2014
En illustration över hur vindkraftverken kan te sig sedda från stadsbron.
Bildtext De sex vindkraftverken ska enligt planerna placeras på Björnön i Kristinestad.

Byggnadsinspektören i Kristinestad godkände en förlängning av bygglovet för sex vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Sju personer besvärade sig till förvaltningsdomstolen men fick back.

Vasa förvaltningsdomstol beslöt att en del av besvären inte upptas till prövning och att resten förkastas.

Förlängandet av bygglovet godkändes i december förra året. Innopower som har planer på att bygga sex vindkraftverk på Björnön hade bett staden Kristinestad om en förlängd giltighetstid för bygglovet eftersom de fortfarande väntade på domstolsbesked om miljötillståndet.

Exceptionellt svårt fall

Tvisten om vindkraftverken på Björnön är en långkörare. Byggtillstånden beviljades för flera år sedan men gick ända upp till högsta förvaltningsdomstolen som gav grönt ljus för tillstånden.

Men miljötillståndet blev också en domstolsfråga och i väntan på besked bad Innopower om förlängd giltighetstid för kraftverkens bygglov. Vasa förvaltningsdomstol gav besked om miljötillståndet för några veckor sedan men Innopower är inte nöjd med beslutet och kommer att föra ärendet vidare till högsta förvaltningsdomstolen.

- Beslutet är väldigt komplicerat och inte helt tydligt, säger Innopowers vd Frans Liski.

Det här betyder att det ännu kan dröja länge före kraftverken börjar byggas.

- Tillståndsprocessen för Björnön har varit exceptionellt svår. Det här är ett projekt som egentligen skulle ha varit klart för byggstart för flera år sedan, säger Liski.