Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtminstone två år tills Grankulla får sin nya centrumbyggnad

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 06:19.
kvinna
Bildtext Marianna Harju är besviken över att bygget inte kommit igång

I tre år har Grankullaborna fått vänta på en ny centrumbyggnad, men förgäves. Nu måste staden ta ställning till ifall de vill inlösa tomten från byggbolaget NCC eller inte.

År 2011 skulle den nya centrumbyggnaden och bostadshusen stå färdiga. Tre år har gått, och där finns fortfarande bara en sandplan.

Orsaken är att byggbolaget NCC och staden inte kunnat hitta en lämplig lösning till parkeringen. NCC anser att parkeringen som står i stadsplanen är för dyr.

- Man har från NCC:s sida hela tiden varit orolig över parkeringen. Det är den komponenten i lönsamhetskalkylen som det sagts åt oss att det hela faller på, förklarade stadsdirektör Torsten Widén för Yle Huvudstadsregionen i höstas.

bygge
Bildtext Den tomt som reserverats för centrumbygget är än så länge bara en sandplan.

NCC hade tid på sig fram till den 14 juni att påbörja bygget. Nu när stadens byggnadsuppmaning gått ut och inget har hänt står Grankulla inför ett svårt val.

- Det som händer näst är att vi ska förebereda ärendet till beslutsfattande. Därefter får vi se om vi köper tomten tillbaka eller ifall vi fortsätter samarbetet med NCC, berättar Marianna Harju som är direktör för samhällstekniken vid Grankulla stad.

En stor besvikelse

Trots att projektet dragit ut på tiden så hoppas Harju ändå på att det blir NCC som ror projektet i land.

- Det skulle vara det bästa och snabbaste alternativet. Om NCC skulle få planerna färdiga nu så skulle det ta två år innan byggnaderna stod klara, förklarar hon.

Harju förklarar att en ny samarbetspartner knappast skulle göra någon nytta.

- Det är inte lätt om staden köper tomten tillbaka. Då måste vi försöka hitta en ny partner och de ekonomiska förutsättningarna är desamma. Trots att vi byter samarbetspartner är realiteten den att den underjordiska parkeringen fortfarande är dyr, säger hon.

Harju säger att hon och många andra är dystra över att staden inte fått någon ny centrumbyggnad.

- Det är förstås en stor besvikelse, både för staden och för invånarna, konstaterar hon.

"Jag funderar ofta hur det kan vara så fult"

man
Bildtext Pentti Hongisto har länge förundrat sig över bygget.

Bland de Grankullabor som rör sig kring området den här tidiga juliförmiddagen finns det flera som länge undrat över varför inget händer vid bygget.

- Jag funderar ofta hur det kan vara så fult, men jag har aldrig hört något om när något ska hända här, det är både synd och skam, säger Inga Seiro som bott i Grankulla i över fyrtio år.

Stina Sallingre berättar att också hon förundrat sig över det ödelagda byggområdet en längre tid.

- Jag ser det hela tiden och varje gång undrar jag när planerna ska gå vidare, men mer än så vet jag inte. Jag har litat på att de tar en sak i sänder, säger hon.

Pentti Hongisto bor i Esbo men rör sig ofta i Grankulla centrum.

- Både jag och min fru har förundrat oss över den här dyrbara tomten som stor tom. Jag har även undrat ifall de kommer att riva det målade huset som står på tomten. Jag gick in till biblioteket och frågade men också de var som levande frågetecken, säger Hongisto.

Tribuuni är tänkt som en affärsfastighet som enligt stadsplanen från 2006 ska ge utrymme för bland annat en konkurrerande dagvaruhandel till S-market i köpcentrumet. På NCC:s hemsida står det att det är tänkt att byggarbetet ska vara färdigt i år.

NCC:s planer för centrumbygget borde klarna i början av augusti då projektets ansvarspersoner återvänder från sina semestrar.

Läs också:
Ingen ny centrumbyggnad i Grankulla nästa år