Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnodominerade branscher lider med industrin

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 05:33.
Frisör Paula Nevala, Salong Sara
Bildtext Frisör Paula Nevala litar på att stamkunderna förblir hennes salonger trogna.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

När industrin säger upp personal drabbas även servicebranscher som ofta domineras av kvinnor. I Uleåborg kommer två stora IT-företag att säga upp sammanlagt nästan tusen personer, men då köpkraften minskar kommer betydligt fler att märka av dem.

Det är högsäsong för Paula Nevalas fyra frisörsalonger i Uleåborgstrakten. Därför oroar sig Nevala just nu inte för de uppsägningar som Uleåborg fått besked om. Men hösten är en annan femma, menar hon.

- Jag kommer inte att våga anställa ny personal, det känns för riskfyllt, säger Nevala, som har erfarenhet av dåliga tider.

Då mervärdesskatten på frisörtjänster höjdes för några år sedan, var hon tvungen att stänga två av sina sex salonger.

Men trots uppsägningarna oroar henne litar hon ändå på att stamkunderna dyker upp.

- Vi har lyckligtvis en stor stamkundskrets, det känns tryggt, säger hon.

Välbetalda får sparken

De personer som kommer att sägas upp i Uleåborg är välavlönade. De står för en procent av arbetskraften men för två procent av köpkraften.

Vid norra Österbottens arbets- och näringsbyrå tror man att många kvinnodominerade servicebranscher kommer att drabbas av den minskade köpkraften. Frisörbranschen är ett exempel, andra är café- och restaurangbranschen.

Pia Hanski är vd för Konffa, som bland annat ordnar konferenser för företag. Att Broadcom och Microsoft lägger ner sin verksamhet i Uleåborg kommer att synas i att mindre företag undviker att ordna olika evenemang.

- De som har samarbetat med Microsoft och Broadcom kan få de kärvt och börja lägga ut mindre pengar på olika evenemang, vilket till exempel drabbar cateringfirmor, säger hon.

Enligt henne har dylika företag redan under de senaste åren dragit åt svångremmen.

Hanski är inte speciellt orolig för sitt eget företags del, eftersom hon har verksamhet också i resten av Finland och inte bara Uleåborg.