Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elnätet ska klara stormar bättre

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 17:22.
Kraftledningar
Bild: Yle/Arja Lento

Elbolagen tvingas i år investera stora summor i att förbättra elnäten. Det på grund av den nya ellagen som skärper kraven på eldistributionen.

- Vi tidigarelägger våra investeringar och ökar på takten, säger Sauli Antila som är direktör för nätutvecklingsenheten på Caruna. Det betyder att vi satsar bland annat på att gräva ner kablar som finns i skogig mark.

Målet är att investeringarna ska vara gjorda 2028, då också elnätet ska klara av kraftiga stormar som drar in över landet.

- Det finns nog inte ett hundraprocentigt skydd men det är klart att förbättringarna underlättar kundernas vardag, säger Antila.

Högst sex timmar

Enligt den nya ellagen får elavbrotten inte vara över sex timmar för kunder i tätorterna. För kunder i glesbygden är samma tid 36 timmar.

- Våra kunder i tätorterna lägger först märke till förbättringarna och sedan inom några år sker samma sak i glesbygden, säger Antila. Inte gräver vi ner alla kablar men en stor del av kostnaderna beror på gräv- och skogsarbeten.

Tidsfristen för elbolagen är lång för att förhindra kraftiga höjningar i konsumenternas elräkning. Kunderna står för fiolerna och för Carunas kunder i Österbotten, Nyland och Åboland kan det betyda en höjning på cirka tio procent.