Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Värmen är jobbig för de äldre

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 08:04.
Anna Kauppi (98 år) sitter i gungan vid Mariahemmet i Jakobstad
Bildtext Anna Kauppi (98 år) sitter i gungan vid Mariahemmet i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Värmeböljan är en påfrestning på många äldre personers hälsa, hjärtbesvär, urinvägsinfektioner och svindelanfall kan förekomma.

Åldringar vill gärna ha svalare väder

3:23

- Det har nog varit svårt för mig, jag måste nog säga det men jag har klarat mig och kunnat sova på nätterna utan sömntabletter säger Anna Kauppi vid äldreboendet Marihemmet i Jakobstad med ett skratt.

Avdelningssköterska Karin Holmqvist-Nybacka vid hälsovårdscentralens geriatriska avdelningen 7 i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Anna Kauppi gillar att sitta i skuggan i trädgården vid Mariahemmet och hon säger att hon aldrig varit med om en sådan värmebölja som varit så här långvarig.

Det är viktigt att dricka mycket i värmen.

Ifall man inte dricker tillräckligt kan kroppen bli uttorkad och det kan i sin tur leda till bland annat svindelanfall och urinvägsbesvär.

- Vi har placerat ut vatten på olika ställen i äldreboendet så att det skall vara lätttillgängligt, vi är också mycket ute i trädgården, den är vårt vardagsrum säger Mariahemmets föreståndare, Marlene Santala.

Bäddavdelningarna är överfulla

De båda geriatriska bäddavdelningarna vid hälsovårdscentralen i Jakobstad är överfulla. Avdelningarna hyste tidigare 40 patienter per avdelning men efter renoveringen var det tänkt att trängseln skulle minskas och antalet patienter skulle uppgå till bara 30 stycken per avdelning. I praktiken är det minst 35 patienter på avdelningarna idag.

- Vi har klarat oss någorlunda i värmen men rummen har varit överfulla och då vill inte luftkonditioneringen räcka till och det är besvärligt för patienterna , säger avdelningssköterskan Karin Holmqvist-Nybacka.