Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 06:37.
Tvättlina med kläder i regnbågens färger
Bildtext Tvättlina med kläder i regnbågens färger
Bild: Pressfoto: Heidi Lunabba

Ett inlägg som en journalist på Österbottens tidning har skrivit på sin privata Facebook-profil har väckt starka reaktioner. "Nämen om man skulle förfölja kristna och hänga upp tvättlinan med handdukar i regnbågens färger nu" , så löd inlägget som har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och fått ett tiotal personer att säga upp sina prenumerationer.

Boris C. Asplund är en av dem som reagerat starkt på Facebook-uppdateringen.

- Min avsikt är inte att gå åt någon. Men här går min gräns. Jag kan inte förstå att en yrkesmänniska, med yrkesetik, skriver att hon ska förfölja kristna på sin Facebook-sida, säger Boris C. Asplund.

Asplund anser att inlägget strider mot vad som är lagligt och etiskt riktigt. Han har bjudit in journalisten till diskussion, men hon avböjde.

- En ursäkt hade varit på sin plats, det gick för långt och sådant händer oss alla. Men hon ville inte diskutera, säger Asplund.

Missuppfattad ironi

Chefredaktör Margareta Björklund säger att journalistens mening inte var att såra någon.

- Hon är olycklig och det är givetvis jag med, säger Margareta Björklund. På våra egna sajter har vi bedrivit en okej journalistik och varit generösa med insändarsidan. Debatten har fått svalla fritt, och vårt journalistiska uppdrag att låta båda sidor komma till tals, säger Björklund.

Journalisten i fråga anser att man inte uppfattat ironin i inlägget.

- Klart att man kan säga att det var ett ironiskt skämt, för att komma enkelt undan. Men var gå då gränsen för vad man kan skämta om, säger Asplund.

Björklund säger att man internt kommer att diskutera reglerna för hur anställda uttrycker sig på sociala medier, även privat.

- Den debatten kommer att fortsätta, klart att vi tar lärdom av det som hänt, säger Björklund.

Denna text har uppdaterats tisdag 29 juli klockan 16, med information som förtydligar att det handlar om journalistens inlägg på sin privata Facebook-profil.

Läs också!
Uppsagda ÖT-prenumerationer efter Facebook-inlägg