Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Skärp er och njut av värmen i stället!”

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 09:02.
Simhopp
Bild: YLE

Antingen är det för kallt eller så är det för varmt. Finländarna klagar jämt på vädret och borde vara glada över hettan som för en gångs skull är här. Det här den allmänna åsikten bland turister och ortsbor på stan i Helsingfors.

Solen gassar, vinden står still och glassen smälter innan du ens har hunnit betala för den.

”Okej, det är ganska fuktigt här och värmen känns hetare då”, medger en mexikan som lapar sol på Senatstorget i Helsingfors. ”Men åk till Mexiko och bo där ett tag så ska ni se”, inflikar en kvinna från samma land.

Meteorologiska institutet varnar för svår hetta de kommande dagarna med temperaturer över 30 grader på dagen och minst 18 grader på natten. Det är fuktigt i luften och åskväder är att vänta.

”Men det är så löjligt, i Finland varnar vi för alla väder, antingen är det för kallt eller för varmt”, tycker en man utanför en bokhandel i centrala Helsingfors. ”Vädret är som det är och man ska njuta av det!”

Det kunde vara värre

”I Arizona hade vi 50 grader en gång och när jag kom ut från jobbet och satte mig i bilen var det 80 grader varmt i den. Det var för varmt”, säger en man från Arizona som kan det här med höga temperaturer.

”Drick mycket vatten och sluta klaga när ni för en gångs skull har fått sådant här väder”, tycks vara turisternas eniga ståndpunkt.

”Ja man ska ju inte klaga men det här är faktiskt hemskt”, säger höggravida Kristel som har flytt ut till stugan hela sommaren. Hon har ”sovit” en natt i stan. ”Det gick inte, vi svettades genom hela natten.”

”Jag tror helt enkelt inte att det ska vara så här varmt i Finland, det här är liksom jättevarmt”, konstaterar hon.

Diskussion om artikeln