Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svettigt värre i Ingermansby i Lappträsk

Från 2014
Sommar och sol
Bild: Yle

Ingermansby har många gånger slagit värmerekord och hör till de varmaste i Finland. Även i år är det svettigt i byn.

Enligt undersökningar som Meteorologiska institutet gjort under de senaste femtio åren hör Utti i Kouvola och Ingermansby i Lappträsk till de varmaste i Finland. I båda byarna har värmerekordet spräckts fem gånger under de senaste femtiotre åren. Mellan åren 1989-93 slog Ingermansby värmerekord vartannat år.

Marita Johansson bor i byn, medan Micael Sjöberg arbetar på Lappträsk servicepunkt. Båda menar att det bara är att utstå hettan.

-Man kan tyvärr inte göra någonting åt värmen. Man måste bara lida sig igenom dagen. Just nu är det alldeles för varmt, säger Sjöberg.

Micael Sjöberg, Marita Johansson
Bildtext Micael Sjöberg och Marita Johansson
Bild: Yle

Marita Johansson som bor i ett egnahemshus i Ingermansby säger att det blir väldigt hett i huset till eftermiddagen och kvällen.

-Jag är pensionär så man får söka sig i skuggan då det behövs, man behöver inte vara i solen hela tiden. Det är viktigt att dricka mycket. Vattnet är också så varmt så det är skönare att vara i en kall dusch, säger Marita

Också meteorologerna är osäkra

Varken Marita Johansson eller Micael Sjöberg vill börja gissa varför Ingermansby hör till de varmaste i landet. Inte heller meteorologerna vet med säkerhet vad som gör Ingermansby så varm. De tror att värmen kan bero på slumpen eller på läget.

Den högsta temperaturen genom tiderna, mättes i Finland den 29.7.2010 på Joensuu flygplats – då klättrade kvicksilvret i termometern upp till 37,3 grader.