Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kackerlackorna reser i din väska

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 14:21.
Tysk kackerlacka (Blattella germanica).
Bildtext Kackerlackan trivs i sommarvärmen

Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor, skriver Iltalehti. Kackerlackor är rätt vanliga i Helsingfors, berättar biolog och insektexpert Jaakko Kullberg, men sällan stöter man på stora populationer.

Kackerlackorna upptäcktes i ett omklädningsrum i en klädaffär förra måndagen, och har också synats i korridorer och i köpcentrets E-våning, berättar Kampens köpcenterchef Heli Vainio till Iltalehti.

Det är inte ovanligt att kackerlackor förekommer i Helsingfors, och de trivs särskilt bra nu när det är varmt.

- De förökar sig snabbare i värme, och på sommaren kan man ibland stöta på dem där de normalt inte befinner sig, säger Jaakko Kullberg.

Åker snålskjuts i väskan

Det vanligaste sättet som folk får kackerlackor i sina hem är som ofrivillig souvenir från utlandsresor. Har man otur kan de också följa med hem från en kackerlacksdrabbad klädaffär.

- Det är just så de ofta sprider sig och kommer in i hemmen, de reser obemärkt med i väskan, säger Kullberg.

Om vintern kan det vara bra att ställa ut bagaget på balkongen, det tar död på kackerlackor och andra tropiska, oinbjudna gäster. Också bastun fungerar om man misstänker att man har något med sig i resväskan, tipsar Kullberg. Redan 50-60 grader räcker.

- Det lönar sig att hålla sin resväska stängd när man är i utlandet, så att kackerlackorna inte i misstag följer med.

Kampen har börjat bekämpa ohyran med gift och fällor. Bekämpningsarbetet kommer inte att orsaka fara eller olägenhet för kunderna, försäkrar Vainio.

Läs också:
Det kryper i studentlyorna