Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Sociala medier är jättesvårt”

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild på Facebook logotypen från webbsidan

Ett privat Facebookinlägg av en journalist vid Österbottens tidning fick prenumeranter att säga upp sin prenumeration. Enligt Johanna Törn-Mangs, programchef för Svenska.yle.fi, ska journalister komma ihåg att läsarna inte alltid ser journalisten som en privatperson.

”Nämen om man skulle förfölja kristna och hänga upp tvättlinan med handdukar i regnbågens färger nu”. Så lyder inlägget journalisten skrev på sin privata Facebookprofil. I en öppen grupp på Facebook förklarar hon att inlägget var en ”ironisering över det orimliga i att kampen för en jämställd äktenskapslag skulle kunna uppfatta som förföljelse av kristna, vilket en insändarskribent hävdade”.

Ett tiotal personer har sagt upp sin ÖT-prenumeration på grund av inlägget. Johanna Törn-Mangs, programchef på Svenska.yle.fi, säger att journalister ska vara medvetna om att publiken kanske inte ser journalisten som en privatperson.

Johanna Törn-Mangs
Bildtext Johanna Törn-Mangs säger att sociala medier är svårt, eftersom läsare inte uppfattar tonen.
Bild: Yle

– Många ser inte skillnaden mellan vad du gör på jobbet och vad du gör på fritiden, vilket är helt förståeligt, säger Törn-Mangs.

Enligt henne uppmuntrar Yle sina journalister att använda sociala medier eftersom det är ett bra sätt att hitta intervjuobjekt och diskutera med publiken. Men journalisterna uppmanas samtidigt att vara medvetna om att även om de kommenterar genom en privat profil kan omgivningen uppfatta det som en kommentar av Yle.

Hon menar att det är speciellt känsligt om en politisk journalist tar ställning till politiska frågor. Journalistern kanske inte då uppfattas som objektiv och trovärdig.

– Även om så är fallet.

För och emot

På Yles webbplats har artiklarna om journalistens inlägg kommenterats flitigt. Endel menar att journalister ska få ha ett privatliv och har rätt att skriva vad de vill på sin privata Facebooksida, medan andra skriver att journalister är journalister hela tiden. Att inlägget förklarats som ett ironiskt skämt har också upprört.

– Ironi är en otroligt svår form skriftligt eftersom man inte hör tonfallet. Vi vet inte hur andra uppfattar det vi skrivit, säger Törn-Mangs som menar att alla kan göra misstag.

Stubb får kritik

Också statsminister Alexander Stubb (Saml) har de senaste dagarna fått kritik över sitt sätt att använda sociala medier. Riksdagsledamot Sirkka-Liisa Anttila (C) menade att Stubb borde lägga saker och ting i viktighetsordning och twittra mindre om triathlon och i stället sköta sitt jobb.

Till Svenska Yle säger Stubb att han kommer att fortsätta twittra om vardagliga frågor, som motion.

– Jag tycker att det är en illusion att en statsminister bara sitter dygnet runt och funderar på saker som har med statsministerskapet att göra. Jag har en vardag precis som alla andra människor, säger han.

Läs också:

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna

Diskussion om artikeln