Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Potatisen blommar och hallonen kan bli goda

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 07:13.
Bild: Yle/ Sofi Nordmyr

Potatisen står i blom, och på vissa håll är blomningen redan över. Nu skördas vinbär, hallon, färska grönsaker och spannmål. Skördeutsikterna är allmänt rätt goda, rapporterar Proagria.

Torkan kan ha minskat på antalet knölar på de potatisåkrar där bevattning och regnskurar inte har räckt till. Om fukten hålls på tillräcklig nivå kan potatisen i alla fall öka i storlek även om antalet knölar inte längre påverkas.

Under goda fuktförhållanden väntas potatisskörden bli tillfredsställande. Torkan har gjort att potatispesten inte har spridit sig. Hög luftfuktighet kan dock förvärra läget. Potatispesten har bekämpats i medeltal med två besprutningsomgångar.

Coloradobaggen har påträffats på enstaka odlingar i sydöstra Finland .

Nu skördas vinbären – och snart också sommaräpplena

Årets första vinbär plockades i södra Finland förra veckan. Södra och östra Finland är det huvudsakliga området för vinbärsskördarna och där inleds plockningen om en vecka.

Skörden av svarta vinbär väntas i sin helhet bli medelmåttig. Tack vare den regniga och svala försommaren är storleken på bären bra, och det soliga vädret i juli har å sin sida gjort bären söta.

Äppelskörden inleds i början av augusti södra Finland. Då plockas sommarsorterna Huvitus och Pirja. De övriga sommaräpplena mognar lite senare. Skörden av sommaräpplen tros bli tillfredsställande.

Fin hallonskörd tack vare vädret

Hallon plockades redan förra veckan i södra Finland. Den här veckan inleds skördesäsongen på allvar och väntas pågå i tre veckor – beroende på vädret.

Tack vare det soliga vädret är hallonen av god kvalitet. Den svala försommaren förlängde hallonens blomningstid och bärkartsmängderna blev stora.
Om torkan fortsätter kan skörden dock bli sämre. Mängden hallon väntas vara normalstor.

Grönsakerna lider av hettan och torkan

Utbudet av färska grönsaker är nu som störst. Som bäst skördas bland annat olika kålsorter, sallad, lök och morot, ärter, frilandsgurka och zucchini.

Grönsakerna har lidit av torkan och värmen i juli. Å andra sidan finns det områden som har fått för mycket regn. Också hagelskurar har lokalt vållat skada.

De grönsaker som ska lagras har inte ännu skördats. Vädret inom de närmaste veckorna får utvisa vilken kvalitet den skörden får och hur stor skörden blir. Det väntas dock inget toppresultat eftersom försommaren var så kall och följdes av torka. Bland annat moroten har vuxit långsamt.

Värmeböljan gagnade växtligheten

Spannmålsskörden väntas bli tillfredsställande. Tröskningen börjar inom en vecka.

Värmeböljan i juli har satt fart på växtodlingarna men eftersom tillväxten i början av sommaren var mycket varierande råder det fortfarande skillnader i utvecklingen.

Till exempel i östra Finland är skörden fortfarande en vecka efter normal tidtabell medan södra Österbotten ligger en vecka före i tidtabellen.

Sommarregnen har varierat mycket i de olika delarna av landet. Under juli månad har det regnat mest i södra Österbotten. Torrast har det varit i Nyland och vid kustområdena i södra Finland.

Bekämpningen av ogräs har i huvudsak lyckats bra trots regnen i början av sommaren. Torkan i juli räddade läget på många håll.

Rybsskörden beräknas bli normal i den största delen av landet.

Intresset för odling av höstoljeväxter har ökat. Intresset för råg har ökat bara vid sydkusten och i södra Österbotten. Rågodlingen väntas minska i Egentliga Finland och Kymmenedalen.

Råg och höstvete väntas ge goda skördar

Tröskningen av råg inleds nästa vecka i södra och östra Finland och två veckor senare på andra håll. Rågskörden väntas bli god i Nyland, vid kusten i söder, i Åbolands skärgård, i norra Savolax och i Norra Karelen. I Satakunta och i Kymmenedalen blir skördarna mindre än normalt.

Höstvetet tröskas nästa vecka i kustområdena i söder. Veteskörden väntas bli god både i fråga om mängd och kvalitet utom i Kymmendalen där kraftiga regn har påverkat resultatet.
Också vårsäden ska skördas inom en vecka med början vid sydkusten, i Kymmenedalen och i norra Savolax.

Skördandet av ensilage inleddes förra veckan i nästan hela landet. I närmare hälften av landet har skörden bärgats helt. Kvaliteten har varit varierande.