Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Proagria: Sänkta matpriser en utopi i Finland

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 16:44.
Skördetröska
Bild: Yle/Mischa Hietanen

I Finland väntas en mycket god veteskörd, men det torde inte ha någon större inverkan på matpriserna. Det är dock möjligt att goda skördeutsikter leder till att priset på livsmedel stiger i långsammare takt än tidigare.

- Jag förutser inga prissänkningar. Priset handlar om så många olika faktorer, säger Jussi Nurkka, expert vid lantbrukarnas rådgivningsorganisation Proagria. Nurkka har uttalat sig i Turun Sanomat.

Priserna sänks i Sverige

- I Sverige publicerade handeln i går en bedömning om prissänkningar. Enligt rapporten kommer priset på bröd, mjölk och kött att sjunka under de närmaste månaderna. Orsaken är att priserna på viktiga spannmålsprodukter har rasat på Chicagos råvarubörs CME. Priset på majs, vete och sojabönor har sjunkit med en femtedel på två månader. Detta beror i sin tur på ovanliga goda utsikter för skördarna runt om i världen.
- Allt tyder på att spannmålsskörden globalt sett blir god. Det finns inga värre hot – inte ens Ukraina som är ett betydelsefullt spannmålsland. Enligt Nurkka kan situationen dock förändras om läget i Ukraina blir osäkrare.

”I Finland kan vi inte vänta oss billigare mat”

- Matpriserna i Finland och matpriserna ute i världen måste betraktas som två skilda saker, konstaterar Nurkka.
Marknaden i Finland är liten. Priset på mat följer inte priset på råvaror, och det betyder att inte ens den bästa spannmålsskörd kan göra annat än kanske bromsa upp prisstegringen en aning.

- Prissänkningar hos oss är nog närmast en utopi, bedömer han.