Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gamla elsystem leder till skador vid åskväder

Från 2014
Bild: Yle

Det utlovas åska under de kommande dagarna. Många finländska hushåll har föråldrade elsystem, något som kan leda till flera olyckor under åskväder.

Enligt Säkerhets- och Kemikalieverket Tukes håller många finländares elsystem på att bli gamla och det här utgör en stor säkerhetsrisk. En stor del av våra egnahems-, rad- och höghus är byggda för tiotals år sen och klarar egentligen inte av mängden elapparater som vi använder i dag.

Enligt Tukes har kring en halv miljon finländare har aldrig låtit granska sina elsystem.

Roger Kanerva, överinspektör på Tukes, säger att det för säkerhetens skull är viktigt att undersöka elsystemen med jämna mellanrum.

- Det är bra att följa med läget och om man lägger märke till störningar ska man genast beställa en elmontör för att kolla upp saken, säger Kanerva.

Enligt Kanerva är gamla elsystem mera utsatta under åskväder än nyare modeller. Det här beror på att de gamla systemen inte har jordningar som automatiskt leder ned blixten i marken.

Försäkringen täcker skador vid åska

Fredrik Elgh på försäkringsbolaget Folksam säger att hemförsäkringen i de allra flesta fall täcker skador orsakade av åskstormar.

- De allra flesta försäkringarna i dag innehåller det här skyddet. Det är mycket ovanligt att kunderna väljer att till exempel försäkra sig endast för brandskador, säger Elgh.

Han konstaterar att det är svårt att vid skadetidpunkten kunna avgöra om det är ett föråldrat elsystem eller något annat som orsakat en olycka. Enligt Elgh är det ytterst sällan kunder blir förvägrade ersättning för dylika skador om de har en tillräcklig försäkring.

Flera olyckor relaterade till hemelektronik

Den ökade mängden hemelektronik i de finländska hemmen kan överbelasta de gamla elsystemen och leda till flera olyckor i hemmen. Enligt Fredrik Elgh har man på Folksam sett en ökning i elrelaterade skador och olyckor i hemmen.

- Vi på försäkringsbolaget känner den här ökningen, särskilt när det gäller känslig hemelektronik. Sådana apparater tar lätt skada, också vid små spänningsväxlingar. Också gammal husteknik som föråldrade elsystem ger lätt upphov till brandskador, säger Elgh.