Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drumsö vattentorn överlevde semestern

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 06:26.
vattentorn
Bildtext Ville Elomaa har skrivit en bok om Drumsö vattentorn
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Rysaren med vattentornet på Drumsö fortsätter. I juni hette det att tornet skulle rivas den 1 augusti. Nu ser det ut som att svampen får pryda stadsbilden i åtminstone några veckor till.

Som en sista utväg bad Drumsösällskapet att Närings-, Trafik- och Miljöcentralen skulle skydda tornet. Motiveringen löd att vattentornet utgör en viktig del av stadsbilden och att tornet är ett byggnadstekniskt mästerverk. Drumsö vattentorn är det första svampformade vattentornet i Finland.

Då Yle Huvudstadsregionen talade med NTM-centralen i mars förhöll de sig skeptiskt till bevarandet av tornet.

I juli meddelade NTM-centralen ändå att museiverket anser att vattentornet har ett riksomfattande värde. NTM-centralen förväntas komma med sitt slutgiltiga utlåtande i augusti.

"Jag trodde loppet var kört"

vattentorn
Bildtext Ville Elomaa lekte mycket vid tornet som barn.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Innan vi hörde från NTM-centralen trodde jag loppet var kört, men nu har jag hopp igen, berättar Ville Elomaa, ordförande för Drunsösällskapet och en av eldsjälarna bakom räddningsoperationen av Drumsö vattentorn.

I fjorton år har han kämpat för att tornet ska bevaras.

- Museiverkets utlåtande är oerhört viktigt. Jag tror att det är ganska svårt för NTM-centralen att inte godkänna vårt förslag om att skydda vattentornet, berättar en försiktigt hoppfull Elomaa.

Elomaa säger att han tror att NTM-centralens beslut är tornets sista livlina.

- Om de inte vill skydda tornet blir det svårt, då vet jag inte om vi har några alternativ längre, konstaterar han dystert.

Elomaa säger att han blivit oerhört besviken på Helsingfors stad under processens gång.

- Staden har inte lyssnat på oss på det sätt jag hade hoppats på, de har bara fokuserat på kostnader. Kostnaderna är inte höga med tanke på att vattentornet är ett landmärke för hela Helsingfors. Då du kommer in till Helsingfors från Estland eller Sverige är tornet en av de första sakerna du ser, förklarar han.

Elomaa har många varma minnen från tornet.

- Som barn lekte jag ofta här. Det var spännande att springa under tornet och se upp mot den stora svampen, skrattar han.

"Det är sannolikt att rivningen flyttas framåt"

Vid Helsingfors stad kan man inte ännu ge några löften om NTM-centralens utlåtande kommer att ha någon betydelse eller inte.

- Det enda jag känner till är att vi inte kunnat inleda rivningsprocenssen då sommaren varit så dammig. Ifall budet från NTM-centralen har någon betydelse vet vi först i mitten av augusti då de ansvariga kommer på plats, säger Markku Metsäranta, lokalchef vid fastighetskontoret på Helsingfors stad.

- Jag kan ändå säga att det är relativt sannolikt att riviningsdatumet flyttas framåt, fortsätter han.

Läs också:

Det här ska snart förstöras för evigt
Drumsösällskapet ber nu NTM-centralen skydda vattentornet
Politiker kräver ny utredning om Drumsö vattentorn
”Vi kämpar till slutet”
Protester mot rivning av Drumsö vattentorn förkastas
Drumsöpolitiker hoppas förhala vattentornsrivning
Nu är det klart - Drumsö vattentorn rivs